Lazada

Thursday, January 24, 2013

Kek Pandan Layer

Assalamualaikum..

Antara banyak-banyak kek yang saya buat, nila kek favourite anak dan suami. Barangkali sebab dia tak muak dengan adanya lapisan kastard tu. Kalo makan sejuk-sejuk, lagi marveles rasanya. Resepi dapat dari Soh Pin Tee “Facebook”) dan saya dah translate supaya senang untuk rujukan kita semua termasuk saya juga kelak.

Saya sangat suka resepi ni sebab dia menghasilkan kek yang sangat lembut walaupun tak menggunakan ovellate. Sepertimana yang kita tahu, ovellate ni tak bagus sangat untuk kesihatan kita memandangkan ianya sejenis bahan kimia yang digunakan untuk memantapkan kek. Barang-barang makanan kita yang lain pun dah penuh dengan bahan-bahan kimia ni. Jadi setakat mana yang kita boleh elak, kita usahala untuk menjauhkan. Selain dari status halalnya yang diragui. Jadi pada saya resepi ini adalah alternatif yang sangat baik.


Kek chiffon
(A)
4 kuning telur
30g gula kastor
60g Minyak jagung
60g Susu cair/segar
1tsp Paste pandan. Kalo takde, ganti je dengan pewarna hijau.
90g tepung gandum- saya guna tepung superfine
(B)
4 putih telur
¼ tsp Cream of Tartar- saya guna cuka putih biasa
50g gula kastor

Langkah
1. Gaulkan semua bahan-bahan (A) kemudian masukkan tepung yang diayak sehingga semuanya sebati.
2. Putar bahan (B) sehingga kembang dan kental.
3. Gaulkan dengan spatula 1/3 putih telur yang dipukul kembang ke dalam part (1), gaul sebati.
4. Masukkan baki putih telur. Gaul lagi rata-rata.
5. Masukkan ke dalam loyang berukuran 8'' yang telah dialas dengan kertas minyak.
6. Bakar pada suhu 160C selama 35 minit.
7. Sejukkan kek di atas wire rack. Potong kepada 3 bahagian sama tebal.

Lapisan Kastard Pandan
(A)
300ml santan kelapa
400ml air pandan ( 10helai daun pandan blend + water)
100g gula
1/2tsp garam
8g Jelly Powder- saya guna gelatin halalgel
85g tepung Hoen Kwe (guna yg warna hijau)
300ml air

Langkah
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk. Kacau sehingga mendidih.

1. Untuk melapis, saya potong sedikit keliling kek supaya muat masuk ke dlm acuan springform bersaiz 8".
2. Masukkan sekeping kek, isikan 1/3 dari adunan kastard pandan ke atas kek. Hentak-hentakkan sedikit supaya keseluruhan kek dilitupi kastard.
3. Kemudian, ulangi langkah 2 sehingga semua kek dan kastad siap dilapis.
4. Sejukkan dan simpan ke dalam peti sejuk selama 3 jam atau semalaman. Bila dah keluarkan dari acuan, bolehlah dihias dengan kelapa parut, jika suka. Kek saya ni togel je sebab suami tak berapa gemar tambah kelapa parut. Kek ni sedap dimakan sejuk.

Blueberry Cheesecake

Assalamualaikum..

Dah lama tak baking cheesecake. Tiba-tiba kakak saya bgtau nak order cheesecake untuk bawa makan-makan di pejabatnya.

Kek Coklat Moist

Tempahan dari member pejabat, Mas.

Friday, January 11, 2013

Tart Buah

Tempahan tart buah dari member pejabat, Kak Wan dan Mastura. Terima kasih sudi order dengan saya.. Harap-harap puas hati sebab ni first time amik order tart buah..



Friday, January 4, 2013

Puding Roti Gula Hangus

Assalamualaikum wbt..

Kali ni nak cuba resepi puding gula hangus yang gunakan roti.



 




Puding gula hangus
3 sudu besar gula
4 keping roti
3 biji telur
2 cawan air suam (1cwn susu+1 cwn air)
1/2 cawan susu pekat
Esen vanila

Cara-caranya:-
1. Hanguskan gula di dalam loyang. Ketepikan sebentar.
2. Jerang air dalam pengukus dan sambil tunggu air menggelegak, bolehlah disiapkan karamelnya.
3. Dalam blender, siat-siatkan roti. Satukan dengan air, susu cair, susu pekat, telur dan esen vanila. Blend sehingga hancur kesemua bahan tersebut.
4. Tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
5. Masukkan ke dalam pengukus. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.

Wednesday, January 2, 2013

Cucur Jawa / Penaram

Assalamualaikum wbt..

Petang-petang macam ni, ditambah lagi cuaca hujan ni, dapat minum kopi/teh panas alangkah enaknya.. Lagi best kalo kalo disertakan dengan kuih.. Pakej lengkap... Kali ni nak share resepi yang saya cuba masa hujung minggu baru ni. Kuih cucur penaram ni memang favourite saya.. Masa kecik-kecik, mak selalu beli kuih ni yang dibuat oleh adik mak yang letak kuih ni kat kedai. Cucur penaram yang dia buat memang sedap.. Lembut.. Resepi ni saya dapat dari blog resepidaria. Nak tengok versi beliau di sini. 

Minta izin copy n paste ye,








Cucur Jawa/cucuq tuang

photo and publish by resepidaria.blogspot.com

Bahan-bahannya:-
1 mangkuk tepung beras
1 mangkuk tepung gandum
1 mangkuk gula merah
1 mangkuk air (saya tambah lagi 1/4 cawan air)
sedikit garam

Cara-cara membuatnya:-

1. Masak gula merah dan air sehingga gula hancur. Tapis dan biarkan sejuk sedikit.

2. Masukkan semua tepung dan garam dalam bekas dan tuang air gula tadi sedikit demi sedikit sehingga sebati. Tambah air jika terasa bancuhan pekat. Kacau dengan whisk tangan dan pukul sedikit sehingga ia nampak berbuih buih sikit.

3. Perapkan selama minima 4 jam atau yang paling bagus, bancuh malam dan buat pagi esoknya.

4. Panaskan kuali (jangan guna kuali leper, ia harus kuali yang melengkung) dengan api sederhana sehingga betul-betul panas, tuangkan sesenduk bancuhan dan tunggu sehingga bahagian sudah masak baru di terbalikkan. Guna minyak sebanyak 3/4 cawan sahaja. Bila minyak berkurangan, tambah sikit lagi.

5. pastikan anda tos betul-betul kuih ini supaya ia tidak terlalu berminyak. Guna tisu masakan supaya lebihan minyak diserap.


6. Kuih jawa kira menjadi jika bibir kuih ini tebal. Yang saya buat nie kurang menjadi sangat.

Ayam Percik Simple

Assalamualaikum wbt..

Salam tahun baru semua.. Semoga tahun baru 2013 / 1434H ini lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya.

Hari ni nak share resepi yang saya jumpa di blog ANA SUZANA. Resepi ayam percik. Resepi yang simple, tapi cukup rasa.. Jom cekidauttt..

 Jom sediakan bahan2 utk di kisar :

~ 1/2 ekor ayam
~ 2 biji bawang besar
~ 2 inci kunyit hidup (kalau xde sila ganti serbuk kunyit)
~ 2 batang serai
~ 2 cm halia
~ 1 sudu kecil biji ketumbar
~ 4 ulas bawang putih
~ sedikit air utk blender
~ 3 sudu besar cili kering kisar.. tambah lagi kalau nak lebih pedas ye..

~ garam atau bahan perasa..

~ santan pekat 1 cawan.. kalau masak sekor ayam guna 2 cawan santan pekat.. Senang citer masukkan je santan kotak yg 200ml tu..

~ asam keping sekeping je




Ayam potong ikut suka


 1. Mula-mula, masukkan ayam ke dalam kuali.. Tuangkan bahan-bahan kisar bersama-sama santan, dan 3 sudu besar cili kering kisar. Baru boleh bukak api.. Api sederhana je ye..



 2. Kacau-kacau bagi ayam tu sebati dengan kuah.. jangan lupa terbalikkan bagi ayam tu masak sekata di kedua-dua belah...Masukkan asam keping.



 3. Masak sampai ayam tu jadi separuh masak dan kuah menjadi sedikit pekat.. matikan api.. Sambung masak atas pan biar dia garing sket.






  4. Masukkan ke atas dulang pembakar.. tuangkan sedikit je kuah ayam percik tu td.. baki kuah sila simpan utk di tuang ke atas ayam sesudah siap di bakar..
 Bakar ayam tersebut dlm oven selama 30 minit atau sehingga ayam tersebut bertukar keperangan.. dgn suhu 180 celsius, api atas bawah..





Tada..dah siap.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...