Lazada

Wednesday, April 12, 2017

Blog kena hacked

Assalamualaikum...


Dah lama aku tak update blog.. Sibuk sikit sekarang ni dengan kerja-kerja di pejabat. Tapi tak bermakna aku tak jenguk blog ni, cuma tak sempat nak post cerita jer..



Kisahnya begini.. Mende ni aku dah perasan lama.. Dalam setengah tahun.. Tapi aku tak sempat nak bercerita dan bertanya kat sini... 



Aku perasan bila aku search blog ni kat google, gambar yang keluar bukan dari blog aku.. Sebelum ni, bila taip, memang yang keluar yang first - 3rd layer gambar dari blog ni.


Minta maaf ye, aku pon bukanlah nak bersangka buruk ke hape kan, cuma tertanya-tanya je.. Aku pun tahu bersepah food blogger kat Malaysia ni, akupun blogger senduan jer....


Cuma aku rasa teramatlah ralat bila orang buat macam ni.. Mentang-mentanglah aku ni tak reti sangat bab-bab IT ni.. Senang je buat aku camni tau.. Kalau ikutkan hati, nak je tutup blog ni.. Isk..Isk..









Bila aku taip kat carian google, yang ni yang keluar.. 3 baris kat atas tu semua bukan gambar aku. Blog lain yang namanya hampir serupa yer.. Tapi terang-terang aku taip nama blog tu blog aku






  
Mula-mula dulu gambar profile hilang, lama gakla malas aku nak amik port... Baru-baru ni baru sempat aku isi gambar baru.. Aku punya column shoutbox, shared links dengan visitors tracking kat sebelah kanan blog ni pon dah hilang.. Ke dah kena bayar sekarang???


Kalo tak sengaja takpela.. Cuma musykil sebelum ini takde macam ni.. Ada tak sape-sape yang boleh bagitau macamana nak setelkan?  Boleh emel kat norhasmizaali@gmail.com




Sunday, February 5, 2017

Kek Pisang Viral

Assalamualaikum wbt....

Nak share resepi kek pisang yang tengah viral ni.. Resepi ni aku dapat kat facebook.. Oleh sis Azlina Ina... 







Tengok tangan si bulat tu.. Tak dan lama kek mama ni..


Bahan-bahan:-

4 biji pisang sederhana @ 3 biji pisang besar (kupas dan lecekkan) - lecekkan awal pisang dan biarkan gelap sedikit agar warna kek yang terhasil lebih cantik.
1 1/2 cawan tepung gandum* @ tepung naik sendiri
1 sk baking powder* (kalau dah guna tepung naik sendiri, tak perlu tambah baking powder)
1/2sk soda bikarbonat* 
4 sb tepung jagung* - bahan bertanda * diayak bersama
1 cawan minyak masak
3 biji telur
1 cawan gula kastor/perang (saya guna 3/4 cawan gula pasir yang dikisar halus)
1 sb ovellate
1 sk perisa vanila
hirisan nipis pisang

Cara:-
1. Satukan gula, ovelatte, telur, perisa vanila dan mix sehingga gula hancur dan telur kembang. (Boleh juga guna blender)
2. Masukan pisang yang dilecek dan minyak.
3. Tuangkan ke dalam bekas berisi tepung. Kaup balik sehingga sebati.
4. Masukkan adunan ke dalam loyang, susunkan hirisan pisang.
5. bakar pada suhu 170C (oven aku) 30-45minit. (aku guna 30 minit)
6. Terbalikkan keluar dari loyang dan sedia dihidang.







Budak paling happy kalau mama bake.. Dia cukup suka part membuat. Bila dah siap dia yg first cabut lari. Punya takut kena makan kek.





Sebenarnya bukan aku tak nak bagi ke orang kek ni, sebab banyak.. tapi memandangkan pisau ni Hannah dah jilat, pastu dia dah cucuk merata kek tu... Haihh, paham-paham la ye.. Tak elokla pulak nak bagi ke orang..






Tengoklah anak bertuah saya ni makan.. Kalau tak bersepah, memang tak seronok agaknya.. Pitam mak ko Hannah, penat masak, nak kena mengemas pulak..







Kek ni tekstur dia sangat lembut, wangi sangat.. Sebab aku guna pisang berangan.. tapi next time buat, aku nak tambbah sket tepung tu jadi 2 cawan.. Kemanisan dia tu dah ok.. Just nice..

Nasi kandar dah ada kat kontan wehhh

Assalamuaikum wbt..

Gigih aku mengupdate entry baru.. Eh sebelum tu lupa aku nak ucapkan selamat tahun baru untuk semua yang sudi singgah DDM ni...

Ni citer minggu lepas.. Sempena cuti tahun baru cina, nak ajak Aisyah kuar jalan-jalan disebabkan beberapa kali dah janji, asik ditunda..  Sambil bawak anak berjalan, maknya pun sempat JJCM..

Terbaca secara tak sengaja info pasal kedai Nasi Kandar Reno ni kat facebook.. bagitau en hubby, macam biasa dia on je...




Pasal gambar inilah aku jadi sasau nak jugakkk makan nasi kandar ni!! Padahal aku bukan suka sangat makan kari.. Tengok sotong dengan ayam tu... Perghhhh....

Gambar ni dari FB tokey kedai ni.. Boleh try tengok kat FB Ez Nordin.



Kalau nak senang, ikut peta ni, inshaAllah jumpa cari...








Masa kitaorang sampai kat kedai, dalam kul 12, lauk-lauk banyak yang belum sampai.. Lauk sotong dengan telur sotong idaman hati aku belum ada masa ni.. Cuma ada set ayam goreng dengan ayam madu. Setiap set ada bendi 2 ketul, dengan telur rebus sebelah. Boleh pilih telur masin atau telur biasa.. Nasi pun ada 2 pilihan, nasi putih dengan nasi kuning. Aku pilih nasi putih dengan ayam goreng, dan telur masin.. Next time datang nak order nasi kuning ni pulak.. Sedap.. Setiap set RM7.50 ke RM 8.50.. Alamak aku lupa la, hi2.. Kena datang lagi ni nampaknya.. 

Portion nasi dan ayam dia besar. Aku rasa kalau lapar sangat tu boleh habis, tapi kalau tak, boleh share je..

Friday, January 13, 2017

Perginya ayah tersayang menghadap Illahi

Assalamualaikum wbt...


Hari ni, 13.01.2016 genap seminggu ayah pergi meninggalkan kami buat selama-lamanya.. Setelah 2 bulan bertarung dengan penyakit, ayah pergi dengan tenang menghadap Sang Pencipta, di rumah.. Mak, mastura, abg mie dan danial ada di rumah di saat-saat terakhir arwah...

Semoga Allah mengampunkan segala dosa-dosa ayah.. Dan semoga ayahku ditempatkan di kalangan hamba-hambaNya yang beriman.. Aaamin... Sudilah kiranya rakan pembaca blog ini sedekahkan al-fatihah untuk arwah ayah saya, Ali bin Abdullah dan semua insan-insan tersayang yang telah pergi meninggalkan kita..




Friday, December 23, 2016

Aisyah's 6th Birthday

Assalamualaikum wbt...

Masih lagi cerita throwback...

Birthday Aisyah kali ni buat kat rumah.. Buat kecik-kecik aje, panggil adik beradik dan family terdekat... 







Makanan tempah dengan mak member pejabat. Order laksa pahang, laksa kuih putih dengan roti jala.. 





Pakai tepek je 





Antara menu yang sempat dibuat, dadih perisa keladi, agar-agar lumut, dengan puding koktail.. Pastu balance biskut raya masih ada letak sekali..


















Untuk langkah penjimatan sepertimana yang diwarkan-warkan oleh para pemimpin,  (T_______T) aku pon buat sendiri keknya.. Aisyah request nak kek my little pony.. Untuk langkah penjimatan berganda, aku print ajer dari internet, potong dan lekatkan pada lidi. pastu cucuk atas kek.. Jadilah, janji ada. kalo nk beli figurine kat bkaery mahal gak dekat RM40... Phewww....
























Geng-geng ni makan kat luar sambil tengok anak-anak masing-masing..



Thursday, December 22, 2016

Last Day @ Tadika

Assalamualaikum wbt...

Jamuan masa last day di tadika.. Sobs sobs... Sedihnya rasa.. tahun depan anak dah masuk sekolah rendah... Terasa diri dah tua...









































Sambutan Hari Merdeka 2016

Assalamualaikum wbt...

Ni sambutan Hari Kemerdekaan kat tadika Aisyah... Sebelum tu, cikgu memang dah ada hint-hint bagitau nak buat sambutan kat sekolah, cuma belum bagitau bila tarikh sebenar. Aku pualk 30hb tu kena pergi audit di Maran, dalam kul 12tgh camtu dapat wasap cikgu.. yang menyatakan sambutan tu nak dibuat pada 31hb,  hari esoklah maknanya.. pastu kalau ada pakai baju kebangsaan...

Nasib baiklah masa tu dah abis audit, dan aku dalam perjalanan balik.. Singgah beli bendera kat cowboy, dengan jalan jem.. Nasib baiklah ada banyak...

Balik terus potong... Mula-mula nak buat baju kurung, tapi last-last aku potong buat dress je... 

Pukul 12mlm camtu baru siap semua...









Jumpa manik lebih-lebih aku tampal jugak..








Pagi sebelum ke sekolah




Dah tak pasal-pasal jadi tukang pegang sepanduk pulak..




















Berbaloi jugak mama berjaga malam.. dapat hadiah pakaian terbaik..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...