Lazada

Sunday, February 5, 2017

Kek Pisang Viral

Assalamualaikum wbt....

Nak share resepi kek pisang yang tengah viral ni.. Resepi ni aku dapat kat facebook.. Oleh sis Azlina Ina... 





Tengok tangan si bulat tu.. Tak dan lama kek mama ni..


Bahan-bahan:-

4 biji pisang sederhana @ 3 biji pisang besar (kupas dan lecekkan) - lecekkan awal pisang dan biarkan gelap sedikit agar warna kek yang terhasil lebih cantik.
1 1/2 cawan tepung gandum* @ tepung naik sendiri
1 sk baking powder* (kalau dah guna tepung naik sendiri, tak perlu tambah baking powder)
1/2sk soda bikarbonat* 
4 sb tepung jagung* - bahan bertanda * diayak bersama
1 cawan minyak masak
3 biji telur
1 cawan gula kastor/perang (saya guna 3/4 cawan gula pasir yang dikisar halus)
1 sb ovellate
1 sk perisa vanila
hirisan nipis pisang

Cara:-
1. Satukan gula, ovelatte, telur, perisa vanila dan mix sehingga gula hancur dan telur kembang. (Boleh juga guna blender)
2. Masukan pisang yang dilecek dan minyak.
3. Tuangkan ke dalam bekas berisi tepung. Kaup balik sehingga sebati.
4. Masukkan adunan ke dalam loyang, susunkan hirisan pisang.
5. bakar pada suhu 170C (oven aku) 30-45minit. (aku guna 30 minit)
6. Terbalikkan keluar dari loyang dan sedia dihidang.





Budak paling happy kalau mama bake.. Dia cukup suka part membuat. Bila dah siap dia yg first cabut lari. Punya takut kena makan kek.





Sebenarnya bukan aku tak nak bagi ke orang kek ni, sebab banyak.. tapi memandangkan pisau ni Hannah dah jilat, pastu dia dah cucuk merata kek tu... Haihh, paham-paham la ye.. Tak elokla pulak nak bagi ke orang..






Tengoklah anak bertuah saya ni makan.. Kalau tak bersepah, memang tak seronok agaknya.. Pitam mak ko Hannah, penat masak, nak kena mengemas pulak..







Kek ni tekstur dia sangat lembut, wangi sangat.. Sebab aku guna pisang berangan.. tapi next time buat, aku nak tambbah sket tepung tu jadi 2 cawan.. Kemanisan dia tu dah ok.. Just nice..

Nasi kandar dah ada kat kontan wehhh

Assalamuaikum wbt..

Gigih aku mengupdate entry baru.. Eh sebelum tu lupa aku nak ucapkan selamat tahun baru untuk semua yang sudi singgah DDM ni...

Ni citer minggu lepas.. Sempena cuti tahun baru cina, nak ajak Aisyah kuar jalan-jalan disebabkan beberapa kali dah janji, asik ditunda..  Sambil bawak anak berjalan, maknya pun sempat JJCM..

Terbaca secara tak sengaja info pasal kedai Nasi Kandar Reno ni kat facebook.. bagitau en hubby, macam biasa dia on je...




Pasal gambar inilah aku jadi sasau nak jugakkk makan nasi kandar ni!! Padahal aku bukan suka sangat makan kari.. Tengok sotong dengan ayam tu... Perghhhh....

Gambar ni dari FB tokey kedai ni.. Boleh try tengok kat FB Ez Nordin.



Kalau nak senang, ikut peta ni, inshaAllah jumpa cari...








Masa kitaorang sampai kat kedai, dalam kul 12, lauk-lauk banyak yang belum sampai.. Lauk sotong dengan telur sotong idaman hati aku belum ada masa ni.. Cuma ada set ayam goreng dengan ayam madu. Setiap set ada bendi 2 ketul, dengan telur rebus sebelah. Boleh pilih telur masin atau telur biasa.. Nasi pun ada 2 pilihan, nasi putih dengan nasi kuning. Aku pilih nasi putih dengan ayam goreng, dan telur masin.. Next time datang nak order nasi kuning ni pulak.. Sedap.. Setiap set RM7.50 ke RM 8.50.. Alamak aku lupa la, hi2.. Kena datang lagi ni nampaknya.. 

Portion nasi dan ayam dia besar. Aku rasa kalau lapar sangat tu boleh habis, tapi kalau tak, boleh share je..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...