Lazada

Friday, April 25, 2014

Rainbow Cake With Cream Cheese Frosting

Assalamualaikum wbt....

Ni tempahan lebih kurang 2 minggu lepas dari ex-officemate, Kak Wan... Dia order rainbow cake untuk birthday kakak dia... TQ kak Wan for the order...

Kepada sesiapa yang nak cuba buat, saya sertakan resepinya kat sini... Saya dah tak ingat ambik dari blog mana... Pesen saya, google resepi, simpan dalam phone... Pastu buat.. Pastu lupa amik dari mana.. Sebab tak copy dengan url dia skali... Saya nak minta izin share kat sini ye... TQ...


Rainbow Cake/Kek Pelangi
Sumber:Kompilasi Hidangan Kek/
Chef Noraini Zakaria

Bahan:
250g mentega
220g tepung kek}
1 sudu teh serbuk penaik},diayak (A)
200g gula kastor
4 biji telur gred A
5 sudu makan air susu
1 sudu teh esen vanila

pewarna (yang ni korang pandai2lah letak pewarna)

Cara:
1.Griskan acuan bulat 6".Lapiskan dengan kertas serap minyak.
   Panaskan ketuhar pada suhu 170"C.
2.Pukul mentega dan gula kastor dengan kelajuan sederhana sehingga kembang
   dan putih.
3.Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji-sebiji sambil dipukul hingga
   sebati.
4.Masukkan bahan (A) sedikit-sedikit sambil dikacau diikuti air susu dan esen
   vanila.Gaul hingga rata.
5.Bahagi adunan kepada 7 bahagian.Warnakan.
6.Bakar adunan selapis demi selapis selama 20 minit pada suhu 170'C.
7.Setelah kek masak,biarkan sejuk baru hias dengan krim mentega.

Krim Mentega
Sumber:Kompilasi Hidangan Kek/Chef Noraini Zakaria

Bahan:
150g mentega
350g krimwell (saya ganti dengan 250gm cream cheese)
180g sirap gula/susu krimer manis
3 sudu makan gula aising

Cara:
1.Pukul mentega dan krimwell hingga kembang dan gebu selama 10 minit.
2.Masukkan sirap gula/susu krimer manis dan gula aising.
3.Pukul lagi hingga sebati. Siap untuk digunakan.



















No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...