Lazada

Sunday, January 11, 2015

Random Entry

Assalamualaikum...

Boleh bukak lagi blog ni rupanya, hihi... Ingat dah kena block.. Almaklumlah, bila dah lama tak buka ni, password pun dah lupa... Tambah-tambah lagi takde idea la nak cerita pasal apa.. Nak bagi resepi pon dah lama tak cuba try masak benda baru... Setakat masak yang biasa-biasa aje...

Tapi sempena tahun baru ni, nak rajin-rajinkan diri sikit. Share gambar pon boleh jugak kan.. Mewarnai lagi blog kusamku inih. Bak kata omputih, 'A picture speaks a thousand words'.. Alahai nak speaking meaking pulak pempuan ni pagi-pagi ni.. Arini saya standby banjir je kat pejabat, kebosanan sedang melanda...



Mee kari kat Restoran Natam Semambu... Biasa pagi-pagi makan roti canai/ lontong / nasi minyak.. Tapi semalam nak try makan yang lain pulak.. Suh cik abg order mee kari ni.... Perghh sedapp..!!






Ni masak satay goreng. Masalah bila beli ayam seekor ni, part yang sedap dimasak part yang bertulang dan berkulit macam bahagian peha, kepak dengan tulang. Bahagian isi kalau nak goreng kunyit takde yang nak makan sebab sama ada kering sangat atau sebab isi dia tu bertali-tali. Jadi penyelesaiannya, terpaksalah dibuat satay, dan dimakan dengan nasi putih. Bahan dia pun simple sangat..

Satay goreng:-
500gm Isi ayam-dipotong kecil-kecil 
Kunyit hidup8** /serbuk kunyit secukup rasa
Garam secukup rasa
5-7 biji bawang merah ***
1 inci halia***
1 inci lengkuas***
4 tangkai serai***
1/2 cawan gula pasir


Bahan-bahan bertanda*** dihiris dan dikisar halus.


Cara-cara:-
1. Perap ayam dengan semua bahan di atas. Biarkan sekurang-kurangnya sejam atau semalaman dalam peti sejuk.
2. Bila dah siap diperap, panaskan 1/2 cawan minyak masak dalam kuali.
3. Goreng daging ayam sehingga masak. Boleh dihidang dengan nasi putih panas/ nasi himpit.

***Kalau suka, boleh juga masukkan serbuk jintan manis, jintan putih dan ketumbar sikit. 



Main masak-masak kat pejabat. Tiap kali turn kami standby banjir kalau kena hari Sabtu/Ahad, macam nilah.. Sebab kantin tutup.. Pakat-pakatlah masak sendiri kat pantry.. Ni time cuti tahun baru, Kak limah nak masak nasi lemak... Saya tolong sikit-sikit. Jasa yang paling besar saya sumbangkan ialah TOLONG MAKAN. Hihi..




Ni lauk makan tengahari masa standby banjir.. Kami masak, masak lemak telur itik, goreng ikan masin, ulam timun dan tomato, tembikai sikit, dengan ayam goreng... 





Masak trifle untuk potluck kat pejabat.  Dapatlah 2 bekas ni.. Satu dapat bagi hubby bawak bekal ke opis dia... Resepi kat sini










Puding raja...Nyummm nyummm...





Macaron. Order dengan Dolce La Mour.. Susahnya lahai nak makan macaron yang sedap kat Kuantan ni..




Air bukan sebarang air kosong. Minum air ni tiap-tiap hari mau kena diabetes. Agaknya untuk segelas air ni dia isi sekilo gula kot...





Rindu gilesss nak buat blueberry cheesecake... Dapat buat jugak akhirnya sempena meraikan kejayaan anak sedara dalam STAM. Makan-makan dengan family.



 Gerai roti dan pizza kat pasar tani Pekan..  Piza tu sedap gilesss... Roti dengan donut dia pon lembut..Gebu sangat...







Cita-cita sempena tahun baru... Dah lama berangan nak bukak gerai macam ni.. Kena mintak tolong adik nampaknya... Nak bukak kat tapak kat pasar malam ke, pasar tani ke... Jual aneka roti, piza, kek, donut... Eiii bestnya... Ya Allah permudahkan impianku ini supaya jadi kenyataan... Aminn..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...