Lazada

Thursday, January 29, 2015

Puding Sumi


Mood nak buat puding ni tiba-tiba je datang. Semangat sikit nak buat sebab masa pergi bakery baru ni jumpa acuan biru ni. Terus grab satu. Kebetulan pulak bulan Januari ni, dalam family ada 5 orang yang sambut hari lahir. 



Tak sempat nak ambik gambar yang elok sikit... Dah siap terus nak bawa ke rumah mak... Masa letak dalam peti ais tu kedudukan loyang tu senget sikit. Dah tak cantik kedudukan sumi tu...




Bila cari resepi semuanya guna agar-agar yang bertali. Aih malasnya nak masak kalo guna hak bertali ni.. Biasa guna jenis serbuk je.. Senang kerja... Saya follow je resepi yang tertera kat belakang pack agar-agar nona tu cuma tambah apa-apa yang patut.


Bahan-bahan:-
1 bungkus serbuk agar-agar Nona (yang tak berwarna-pack kuning)
200gm gula kastor
4 sudu besar tepung kastard***
1 tin susu cair***
1 bungkus jelly sumi
sedikit esen vanila
pewarna jika suka
-2 helai daun pandan, dicarik dan disimpul.
1 liter air







Cara:-





1. Susun sumi ke dalam acuan. Simpan ke dalam peti sejuk dahulu.

2. Dalam periuk, masukkan air, serbuk agar-agar, gula dan daun pandan. Bukak api, masak sampai agar-agar dan gula hancur dan mendidih. Buangkan daun pandan.

3. Masukkan tepung kastard yang dilarutkan dengan susu cair ke dalam bancuhan agar-agar tadi.

4. Dah mendidih, tutup api, biarkan suam sedikit sebelum dituang ke atas acuan yang berisi sumi.

5. Kalau nak berwarna, tuangkan sedikit pewarna ke dalam bancuhan dan tuang ke dalam loyang.

6. Biarkan suam sedikit sebelum disimpan dalam peti selama 3 jam atau semalaman sebelum dihidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...