Lazada

Tuesday, February 24, 2015

Resepi Lompat Tikam

Assalamualaikum...

Tekak ni tiba-tiba rasa nak makan kuih lompat tikam. Al kisah time lunch tu kuar beli goreng pisang... Ternampak kuih ni atas meja... Tapi masa tu tak rasa nak makan lagi... Bila petang time nak balik tu, tiba-tiba teringat pulak... Ah sudahhh.. Nak tak nak kenalah buatkan jugak...

Resepi saya google aje.. Dari blog Kak Nor, Azlita Masam Manis.. Sampailah ke Dapur Mas.. Melekat kat situ.. Tengok Mas note kat situ, dia tak isi air kapur tu, rata-rata blogger lain semua letak.. Pastu saya terbaca kat satu blog chinese blogger ni, lupa nama dia.. Dia kata 'just put a very tiny drop op alkaline water' supaya dia tak pahit... Alamak macam suspen pulak.. Last-last saya decide isi jugak air kapur tu ,tapi sikit dan bancuh cair-cair.

Puas hati betul dapat makan kuih yang dibuat sendiri. Rasa macam sedap sangat pulak keh keh keh...Tapi siyes lembut je... Berasa lemak masin santan secukup rasa. Aroma wangi daun pandan. Manis gula melaka tu...Ohh yummy...

Kalau nak cuba buat boleh la tengok resepi ni ye...







Kuih Lompat Tikam
Resepi :  Kak Fida Myresepi 
Sumber: Dapur Mas
Bahan : Menghasilkan 10 -12 mangkuk kecil (Miza dapat 6 bekas cheesecake leleh macam dalam gambar ni)





  Lapisan bawah :
 62 g tepung beras @ 8 sudu besar
 660 ml air @ 2 1/2 cwn + 2 sudu besar  
62 ml air pandan @ 3 sudu besar  + 1/2 sudu kecil pewarna hijau 
1/2 sudu kecil garam 
1 sudu kecil air kapur - Mas x letak (Miza letak sikit sangat dalam 1/2 sudu teh dan bancuh cair-cair)


 Lapisan atas : 
25 g tepung beras @ 3 sudu besar  
600 g santan pekat @ 2 cawan + 5 sudu besar  
1/2 sudu kecil garam 


Cara : 

1. Campurkan bahan2 lapisan bawah di dalam periuk, Kacau rata dan masak hingga pekat dan berkilat, sampai nampak adunan meletup letup besar. Matikan api. Tuang adunan ke dalam mangkuk2 kecil yang bertutup hingga 1/2 bahagian mangkuk. Ketepikan. 

2.  Masak pula lapisan atas hingga pekat dan tuang keatas lapisan bawah tadi. Sejukkan pada suhu bilik.  

3. Tuang secukup air gula ke atas kuih dan boleh di hidangkan. Jika suka makan sejuk,simpan kuih yang telah diisi air gula di dalam peti sejuk

Air gula : 
250 g gula melaka @1 cawan - yang telah dihiris halus
500 ml air @ 2 cawan  
1 helai daun pandan - di simpul 

Cara : Gula melaka, daun pandan dan air dimasak hingga mendidih dan gula larut. Tapis dan sejukkan.


2 comments:

  1. Hehe normi nieza.. Mmg sedap. Puas ati betul try resepi ni. Puas mkn..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...