Lazada

Tuesday, March 12, 2013

Tart Nenas




Penyakit berjangkit dari jiran di pejabat.. Hadoi bila dah rasa sebiji tak cukup, akhirnya terpaksala godeh tepung, uli sendiri. Resepi ni sangat senang.. Saya tak gunakan mixer pon. Semuanya uli tangan je .

Doh tart:
150gm butter
1 biji kuning telur
200gm tepung gandum
20gm tepung kastard
jem nenas dibentukkan bujur lebar acuan (saya punya lenih kurang saiz siling 10sen)
Putih telur + pewarna kuning sket=gaul sebati

Cara:-
1. Panaskan oven pada suhu 160-170 darjah celcius. (Saya guna 165 bergantung pada oven anda jugak suhu ni)
2. Gaulkan sebati semua bahan sehingga membentuk adunan yang boleh dipicit.
3. Masukkan ke dalam acuan (saya guna acuan semperit yang tekan pakai jari  je)
4. Tekankan anggaran 3 inci.
5. Letakkan jem yang telah dibentukkan dihujung.
6. Gulungkan doh berhati-hati. Potong lebih tepung.
7. Sapukan dengan putih telur yang dicampurkan pewarna tadi.
8. Bakar selama 20 minit atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...