Lazada

Thursday, April 4, 2013

Kek Gula Hangus

Assalamualaikum wbt...

Saya suka buat kek gula hangus ni sebab mak suka makan.. Biasalah orang tua, kek-kek yang berkrim atau beraising ni kurang gemar... Resepi saya dapat dekat sini...  

Tapi saya ada modified sket resepi ni.. Tak menjejaskan langsung rasanya. Sarangnya tetap menjadi dan bahagian atasnya kekal moist. Harap tuan resepi tak marah saya derhaka.  Tq kak siti delima...

  Ni kek yang saya buat order dari officemate..

 



  Kek Gula Hangus
Resipi : Kak Anymz - MyKitchen
Di olah : Che CT
Dimodified sket lg oleh miza, heheh..

Bahan gula hangus :
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 sudu makan butter (*miza tambah)

Cara membuatnya :
1 cawan gula pasir dijadikan gula hangus dengan api kecil. Bila gula cair sepenuhnya barulah masukkan 1 cawan air panas kedalam gula hangus tadi bermula dari tepi periuk. Hati2 dengan gula yang panas sewaktu masukkan air kerana gula akan meletup2 dan terpercik. 
**Ni miza tambah - Bila gula dah cair sepenuhnya ke dalam air, padamkan api. Masukkan 2 sudu besar butter. Butter akan cair sendiri kerana air yg masih panas.

Bahan Kek :
 4 biji telur
1 cawan susu pekat manis (resepi asal 1/2 cawan susu pekat manis) 
1 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bicarbonat (resepi asal 1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat), - diayak bersama tepung
3 sudu besar butter - (miza tak isi sbb dah isi dalam bancuhan air gula hangus)

Cara membuatnya :
1. Alas loyang atau acuan dengan kertas minyak dan glis dengan butter - ketepikan.
2. Pukul telur sehingga bertukar warna menjadi pucat dan kembang.
3. Masukkan susu pekat manis. Putar lagi sehingga sebati.
4. Masukkan tepung gandum dan soda bikarbonat yang telah diayak bersama. Dan kacau lagi hingga adunan rata. 
5.  Akhir sekali masukkan juga gula hangus tadi. Kacau hingga sebati. Perapkan paling kurang 3 jam.
5. Tuang dalam loyang dan bakar pada suhu 150'C selama lebih kurang 50 minit menggunakan api BAWAH sahaja selama 50 minit. Kemudian tukarkan guna api ATAS & BAWAH selama 10 minit. Boleh uji kek dengan mencucuk lidi sate, bila ditarik keluar lidinya bersih tandanya kek sudah masak.

  
 Tips:

Setelah beberapa kali buat kek ni, dengan hasil yang berbeza-beza lps try and error, untuk dapatkan kek yang bersarang cantik dan lembap di bahagian atasnya, saya gunakan kaedah di bawah...

 1. Saya peram lama bancuhan. contoh, saya bancuh adunan dalam pukul 9.00 pagi, lepas dah siap saya masukkan dalam peti. Pukul 6 petang saya kuarkan dari peti dan biarkan dia mencapai suhu bilik. Selepas dalam anggaran 1/2 jam, masukkan bancuhan tadi ke dalam loyang yang dah dilengserkan dengan butter. Bolehkan dibakar.

2.  Suhu, saya gunakan suhu 150 darjah celcius, api bawah sahaja untuk 50 minit yang pertama. Selepas tu saya gunakan api atas bawah selama 10 minit lagi.. Jumlah keseluruhan pembakaran selama 1 jam (tapi ini bergantung juga kepada jenis oven masing-masing ye).

2 comments:

  1. assalam..
    cantik kejadian kek gula hangus...walaupun nampak simple jer resepinya tp kadang2 tidak bersarang kan?

    Terima kasih sudi singgah blog saya

    ReplyDelete
  2. wslm lina... iye kadang-kadang saya buat pon tak berapa menjadi sarangnya.. kena banyak try n error..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...