Lazada

Friday, October 16, 2015

Roti John

Assalamualaikum…

Ni nak habiskan stok daging korban. Dah hampir nak habis dah pun 2kg daging yang kitaorang dapat.. 1st time selama 6 tahun kawin ni berjaya habiskan.. Kalau tak, sampai tahun depan pon tak abis…

Cara yang suami aku buat ni rasa macam praktikal sangat. Memang boleh save duit belanja dapur.. Di samping try macam-macam resepi baru… Mr husband potong siap-siap daging ni, pastu packkan dalam plastic kecik, anggaran sekali masak. Pastu simpan dalam freezer. Setiap malam, 1 bungkus dia angkat letak siap-siap kat chiller supaya balik kerja tu bila nak masak daging tu dah lembut.. So, menyenangkan kerja aku jugaklah kan… Sebab part siang daging ni aku failed.. Kematu jadinya daging tu aku potong ikut suka melintang menegak membujur lalu melintang patah gigi..

Jadi, part daging dah siap.. Part bahan-bahan seterusnya. Kalau tak nak guna daging segar pon boleh, guna daging kisar atau daging burger pon sedap jugak..


Bahan-bahan
200gm daging segar, dicincang
½ labu bawang  Holland, dicincang halus
2 biji bawang putih dicincang halu
2cm halia, ditumbuk (kalau masak ayam/daging memang kena isi halia untuk hilangkan bau hamis dia)
1 bungkus serbuk kari (aku guna kari daging Baba’s)
1 kiub ayam
2 biji telur
Mayonis
Sos cili
Salad/tomato/timun
Roti sosej secukupnya

Cara-caranya:-
1. Dalam kuali, panaskan minyak. Tumis bawang Holland, halia dan bawang putih sehingga wangi dan garing.
2. Masukkan serbuk kari. Tumis sampai rempah masak.
3. Masukkan daging. Masak sampai daging empuk. Perasakan dengan garam dan kiub ayam. Sejukkan inti dahulu.
3. Dalam mangkuk lain, pecahkan telur.  Masukkan 1 sudu besar inti dalam telur tadi. Kacau rata. Tuang dalam kuali. Tekapkan roti. Bila telur dah masak. Angkat
4. Hiaskan dengan sayur salad, tomato dan timun.
5. Picitkan sos cili dan tomato. Kalau suka boleh taburkan serbuk lada hitam.. Pastu boleh ngappp..








No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...