Lazada

Thursday, December 1, 2011

Puding Roti Dengan Sos Kastard

Plan asal nak buat mende lain.. Tapi lain pulak jadinyer..   Balik keje tadi dah berazam nak siapkan biskut yang officemate hubby order...  Rasanya macam sempat siap sebelum masuk tido... Tetibe hubby tanya tentang croissant yang tergantung di ampaian... Alamakkk, lupe pulak sangkut roti kat situ... 2-3 hari ni bizi sangat... Bila tengok roti tu dah dekat nak expired, terus je pikir nak buat puding roti... Terpaksa kiv dulu projek biskut tu... Resepi ni amik kat belog nanirostam. Tapi saya oter ikut kesesuaian bahan-bahan yang ada di dapur..

Rupe croissant











Puding Roti Dengan Sos Kastard
Bahan-bahannya:-
5 keping roti croissant (atau boleh guna roti putih/keping)
1 tin susu cair
1/2 cawan gula (agak manis, boleh kurangkan)
2 biji telur
kismis
sedikit serbuk kulit kayu manis (tak sedap isi ni, spoil sbb bau dia kuat sangat)
sedikit esen vanila

Cara-caranya;-
1. Griskan loyag dengan butter/minyak.
2. Koyak-koyakkan roti.
3. Dalam mangkuk lain, bancuh susu, telur, gula, dan esen vanila. Tuangkan ke atas roti. Biarkan roti serap cecair adunan dalam 1/2 jam.
4. Taburkan kismis dan serbuk kulit kayu manis.
5. Bakar dalam ketuhar suhu 160 darjah celcius selama 30 minit atau sehingga masak.


Untuk Sos Kastard:-
1 cawan susu segar
1/2 sudu makan tepung jagung
1/2 sudu makan gula

Cara:-
1. Masakkan semua bahan di atas api sehingga jadi agak pekat.
2. Angkat dan hidangkan dengan puding roti tadi.
3. Hidangkan bersama buah-buahan segar.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...