Lazada

Monday, December 5, 2011

Spagetti With Homemade Meatball

Ni sepatutnya cerita  raya haji lepas.. Tapi selepas di kiv beberapa kali, dah masuk Muharram 1434H barulah teringat nak masukkan.  Sebab masa tu kan ari-ari makan lauk berunsurkan daging.. Supaya rasa tak boring sangat, nak try feeling2 omputih la sket kununnyer...  Saya ni sebenarnya jenis tak suka makan masakan sendiri.. Masak suka, tapi lepas tu paksa-paksa orang makan.. Selalunya suami  le jadi mangsa.. Kalo masak banyak sangat, akan kurier pulak ke rumah mak atau bawak ke ofis.... Tapi, meatball ni rasa sedap pulakkkk... Tak sempat nak hantar ke rumah mak/ atau bawak ke ofis.. Hihihihi.... Sendiri masak sendiri puji yew... Maafla, saya tak bermaksud untuk boasting kat sini... Jom, kita tengok resepi...


Bahan-bahan:-
1 paket spagetti-masak ikut arahan pada pembungkusannya (Saya masak 1/2 paket sahaja)
300-400gm daging - ditumbuk/dicincang/mesin halus
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 biji kuning telur
1 sudu serbuk roti (kalo takde pon takpe)
1/2 sudu besar lada hitam
1 tangkai daun sup
1 sudu besar bawang goreng
garam secukup rasa

Untuk kuah spagetti
1 tin tomato puree- 
sedikit serbuk oregano dan thyme


1.  Rebus spagetti ikut arahan pada pembungkusannya.


2. Gaulkan semua bahan-bahan di atas kecuali telur


3. Gaulkan dengan kuning telur.


4. Bulat-bulatkan bentuk bebola.


5. Salutkan dalam bread crumbs. Goreng atas api sehingga masak.

Untuk kuah spagetti, tumiskan 1 biji bawang holland bersama 2 ulas bawang putih. Masukkan tomato puree. Tambahkan serbuk oregano dan thyme. Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam. Kalau mahu senang, gunakan sos spagetti ready made. Masukkan bebola daging yang digoreng tadi.

Dah siap.!!! Jemput makan...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...