Bahan-bahannya:-
10 keping kulit popia yang besar, dipotong 2 (kalo guna kulit popia yang kecik, gunakan 20 atau bergantung kepada banyaknya inti yang digunakan)
1 tin sardin
4 ulas bawang merah-dihiris
2 ulas bawang putih-dihiris
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
Cara-caranya:-
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan sardin. Hancur-hancurkan. Jika suka, masukkan sos sardin sekali. Tambahkan asam jawa.
3. Masak sehingga agak kering. Angkat dan sejukkan.
![]() |
| 1. Potong kulit popia kepada 2 bahagian. Pastikan sediakan tuala lembap untuk pastikan kulit popia tidak kering. |
![]() |
| 2. Isikan inti sardin. |
![]() |
| 3. Lipat 2 sehingga membentuk seperti di atas. |
![]() |
| 4. Gamkan dengan banchan tepung dan air. |
![]() |
| 5. Versi gulung. |
![]() |
| 6. Siap digoreng. |






No comments:
Post a Comment