Lazada

Monday, December 12, 2011

Popia Sardin

Memandangkan sekarang ni musim hujan, perut pon sentiasa je rasa lapar dan minta diisi...  Otak pon ligat asik fikir nak makan ajer...  Ni adalah hidangan minum petang semalam... Kebetulan masa kemas-kemas pantry, jumpa 1 tin sardin yang belum dibuka... Tengok tarikh expired lambat lagi, tapi kat umah ni nak tunggu masak untuk makan dengan nasi, entah bila baru buta.. 


Bahan-bahannya:-
10 keping kulit popia yang besar, dipotong 2 (kalo guna kulit popia yang kecik, gunakan 20 atau bergantung kepada banyaknya inti yang digunakan)
1 tin sardin
4 ulas bawang merah-dihiris
2 ulas bawang putih-dihiris
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa




Cara-caranya:-
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan sardin. Hancur-hancurkan. Jika suka, masukkan sos sardin sekali. Tambahkan asam jawa.
3. Masak sehingga agak kering. Angkat dan sejukkan.




1. Potong kulit popia kepada 2 bahagian. Pastikan sediakan tuala lembap untuk pastikan kulit popia tidak kering.
2. Isikan inti sardin.


3. Lipat 2 sehingga membentuk seperti di atas.

4. Gamkan dengan banchan tepung dan air.

5. Versi gulung.

6. Siap digoreng.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...