Lazada

Wednesday, January 2, 2013

Cucur Jawa / Penaram

Assalamualaikum wbt..

Petang-petang macam ni, ditambah lagi cuaca hujan ni, dapat minum kopi/teh panas alangkah enaknya.. Lagi best kalo kalo disertakan dengan kuih.. Pakej lengkap... Kali ni nak share resepi yang saya cuba masa hujung minggu baru ni. Kuih cucur penaram ni memang favourite saya.. Masa kecik-kecik, mak selalu beli kuih ni yang dibuat oleh adik mak yang letak kuih ni kat kedai. Cucur penaram yang dia buat memang sedap.. Lembut.. Resepi ni saya dapat dari blog resepidaria. Nak tengok versi beliau di sini. 

Minta izin copy n paste ye,








Cucur Jawa/cucuq tuang

photo and publish by resepidaria.blogspot.com

Bahan-bahannya:-
1 mangkuk tepung beras
1 mangkuk tepung gandum
1 mangkuk gula merah
1 mangkuk air (saya tambah lagi 1/4 cawan air)
sedikit garam

Cara-cara membuatnya:-

1. Masak gula merah dan air sehingga gula hancur. Tapis dan biarkan sejuk sedikit.

2. Masukkan semua tepung dan garam dalam bekas dan tuang air gula tadi sedikit demi sedikit sehingga sebati. Tambah air jika terasa bancuhan pekat. Kacau dengan whisk tangan dan pukul sedikit sehingga ia nampak berbuih buih sikit.

3. Perapkan selama minima 4 jam atau yang paling bagus, bancuh malam dan buat pagi esoknya.

4. Panaskan kuali (jangan guna kuali leper, ia harus kuali yang melengkung) dengan api sederhana sehingga betul-betul panas, tuangkan sesenduk bancuhan dan tunggu sehingga bahagian sudah masak baru di terbalikkan. Guna minyak sebanyak 3/4 cawan sahaja. Bila minyak berkurangan, tambah sikit lagi.

5. pastikan anda tos betul-betul kuih ini supaya ia tidak terlalu berminyak. Guna tisu masakan supaya lebihan minyak diserap.


6. Kuih jawa kira menjadi jika bibir kuih ini tebal. Yang saya buat nie kurang menjadi sangat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...