Lazada

Monday, April 20, 2015

Resepi Roti Kentang


Assalamualaikum wbt...

Mood meroti telah kembali.. Bila dah gian meroti... Macam-macam resepi rasa nak terai.. Baru-baru ni terasa nak makan roti kentang pulak.. Kesnya, aritu terbeli roti kentang kat 7-e.. Pastu bila bukak tu, tiba-tiba tengok roti tu macam dah berkulat pulak... Terus mati selera tapi aku rasa jugak sikit karang kempunan!!

Pastu balik kerja, semangat cari barang-barang nak buat... Nasib baik esoknya dah hujung minggu.. Pas siapkan breakfast, terus je jalan projek roti ni.. Resepi aku amik kat belog Jintanmanis sebab resepi dari blog lain semua guna bread improver dengan bread softner.. Aku sejak duamenjak ni memang dah jarang beli barang-barang bakery yang pelik-pelik aneh ni. Risau karang pakai sikit je pastu yang balance tu membazir je sampai expired.










Terhangus pulak roti aku ni...


 Ok, resepi aku copypaste semula..

Bahan-bahannya ( ros @ jintanmanis.com)
350 gram tepung roti (aku guna tepung gandum je)
90 gram kentang ( yang direbus dan dilenyek baru ditimbang) 
1 sudu besar susu tepung (aku tak guna pon, sebab aisyah minum susu coklat. karang roti aku bertukar kaler pulak)
1/2 biji telur - tinggalkan sedikit untuk gliss pada permukaan bun nanti. 
150ml cecair ( 100ml susu kacang soya+50ml air suam)- susu soya boleh ganti dgn susu segar (aku guna susu full cream dutch lady)

1/2 sudu besar marjerin atau butter
2 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)

sedikit kastard untuk di jalurkan atas bun ni nanti.

bahan untuk kastard
2 sudu besar tepung bird custard
3/4 cawan susu segar
3 sudu besar gula (aku guna susu pekat 3 sudu makan)


Caranya: ( sos kastard)
1. Campurkan semua dlm periuk dan kacau hingga pekat, guna api perlahan, kacau selalu
jika terlalu pekat tambah lagi sedikit susu, sejukkan dan baru di paip atas bun nanti


**Lepas dah masak kastard ni terus aku simpan dalam piping bag. Takut dia jadi keras.

Caranya. ( roti)
1. Jika Menggunakan bread maker (BM) masukkan semua bahan  dan pilih menu Dough dan tekan ON, setelah siap boleh terus dibentuk bebola kecil, kalau tiada BM ,masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan doh betul-betul lembut.






2. Setelah menjadi doh, boleh gunakan tips ini untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah masukkan doh di dalam plastic, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang elastik. 

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 16, bahagian kecil dah susun di dalam loyang petak atau dulang pembakar. ( pastikan loyang atau dulang pembakar di sapu dahulu dengan sedikit marjerin, bagi memudahkan bun keluar apabila siap dibakar nanti) 



4. Biarkan naik dua kali ganda, akhir sekali gliss permukaan bun dengan baki telur yang ditambah dengan 1 sudu kecil susu segar dan paipkan sos kastard di atas permukaan bun . Bakar pada suhu 180 darjah selama  25 minit. Setelah siap di bakar sejukkan atas redai, dan sedia untuk dihidangkan, Selamat mencuba.

**(Aku patut guna suhu 160celcius sebab oven aku ni panas sangat)

















No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...