Lazada

Monday, May 11, 2015

KEK BUAH KUKUS

Assalamualaikum....

Kek buah ni lama dah buatnya.. Tapi entry ni terperam lama pulak.. Ingat dah publish... Jadi hari ni nak share kat sini.. Kot-kot lain kali nak buat lagi senang, refer je kat sini....
















Resepi dapat dari blog Mat Gebu... Aku kukus 3 jam je.. Malas nak tunggu lama-lama...

Cik Mat, mintak izin share resepi kat sini pulak ye...

Kek Buah Kukus
Resepi: Mat Gebu
Oleh: Dari Dapur Miza


BAHAN-BAHANNYA :-) 
375 g buah2an campuran (mix fruit)  - aku guna 250gm je
250 g mentega "Golden Churn" (aku guna Anchor)
300 g tepung gandum* 
1 camca teh sodium bicarbonate* 
1 camca teh cream of tartar*(*disatukan dan diayak) - (aku ganti dengan cuka)
3 biji telur gred A 
150 g gula kastor (boleh juga guna 'brown sugar'
150 g gula pasir (untuk gula hangus) 
1/4 cawan badam keping (flakes almond) - aku tak isi
1 biji pala, diparut (nutmeg)  - aku tak isi
Ceri merah/hijau untuk hiasan - aku tak isi

 
CARA MEMBUATNYA :-) 

  1. Didihkan air dalam kukusan. Lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Tepung digaul bersama cream of tartar, soda bicarbonate dan ayak. Parut biji pala dan gaul rata. Masukkan buah2an campuran dan badan keping ke dalam tepung, gaul rata. Ini bertujuan mengelakkan buah2an tadi mendak dan tidak berterabur. Ketepikan.
  2. Putar mentega bersama gula halus hingga kembang. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga gebu. Jarak waktu untuk setiap biji telur ialah 1 minit. Putar rata. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung + buah2an campuran tadi, gaul hingga rata dan matikan mixer.
  3. Masak gula pasir tadi dengan api sederhana hingga menjadi karamel, terus mengacau hingga karemal bertukar coklat keemasan. Tuang dalam adunan kek tadi dan on kan mixer, putar rata. Berhati2 ketika memasak dan menuang gula hangus kerana panas dan merbahaya.
  4. Alih adunan ke dalam tin, susun ceri seperti dalam gambar, jika suka. Tutup dengan aluminium foil, kemaskan dan ikat kelilingnya dengan tali rafia. Kukus 4 jam. Lepas sejam, periksa air dalam kukusan, tambah menggunakan air panas juga, jangan guna air sejuk!.. Bila masak keluarkan kek dan biar sejuk sepenuhnya. Bungkus dengan plastik cling dan simpan dalam bekas sesuai....
















No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...