Berkobar-kobar nak masak daging blackpepper dengan sup cendawan.... Ni gara-gara nak abiskan stok daging korban yang masih ada dalam peti... Tak nak dah jadi macam tahun lepas, daging korban aidiladha tahun 2009 masih ada dalam peti setahun kemudian... Kehkehkeh... Itu ape kes tu..??
Saya gunakan perencah 'blackpepper ready-made' Maggi.. Ianya sangat-sangat menyenangkan kerja saya ....
Googled |
Bahan-bahannya:-
Daging - agak-agak (saya guna tadi dalam 300gm)
1 paket Maggi Perencah Berlada Hitam
1 ulas bawang besar dipotong baji
3 ulas bawang putih - dihiris
3 ulas bawang merah kecil - dihiris
2cm halia - dipotong
1 biji lada benggala - dihiris panjang
2 sudu makan kicap manis
2 tangkai daun bawang - dipotong anggaran 2cm
Cara-caranya:-
1. Rebus daging dalam kuali. Apabila sudah masak, sejukkan sebentar dan dihiris nipis.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bahan-bahan yang dihiris tadi* sehingga naik bau.
3. Masukkan daging yang dihiris tadi. Masukkan perencah Maggi. Kacau sebentar.
4. Masukkan lada benggala, bawang besar dan kicap. Perasakan.
5. Apabila sudah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan panas-panas dengan nasi putih.
***Baru je capai periuk, Aisyah dah sungguh-sungguh menangis... Kuat pulak tu..... Mama nak masak pon tak tenteram.. Alahai anak manja abah....
No comments:
Post a Comment