Lazada

Saturday, November 12, 2011

Sup Cendawan Dengan Telur Puyuh

Mulanya plan nak masak Daging Blackpepper tu aje, tapi rasa macam 'karang tercekik lak makan nasi tak berkuah'...   Ape lagila yang paling cepat dimasak selain dari sup... Makin kurus sihatla suamiku hari-hari dok telan sup sayur ajer..... Hehehe...




Resepi sup ini adalah sangat simple.. Saya selalu pakai bahan asas yang ada kat umah saje... Kalo anda ada bahan-bahan lain nak ditambah, terpulang la ye...



Bahan-bahannya:-
3 ulas bawang putih - dimayang halus
3 ulas bawang merah kecil - dihiris halus
satu pek suun dan fucuk - direndam sehingga lembut - ditoskan
cendawan tiram - (atau-lain-lain cendawan pilihan)
cendawan kering - direndam sehingga lembut dan ditoskan
10 biji telur puyuh - direbus
sedikit daun bawang - jika suka
garam secukup rasa
serbuk pati ikan bilis - jika suka


Cara-caranya:-
1. Tumiskan bahan-bahan mayang sehingga naik bau.
2 Masukkan air. Apabila sudah mendidih, bolehlah dimasukkan cendawan, suun dan fucuk serta telur puyuh.
3. Perasakan dengan garam dan serbuk pati ikan bilis. Bolehlah ditutup api dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...