Kek yang pernah jadi fenomena suatu masa dulu.. Macam dah lama sangat rasanya.. Maklumlah sekarang ni macam-macam trend kuih silih berganti... Sekarang ni opkosla orang tengah demam dengan durian crepe.. Tapi saya masih suka buat kek... Ni kek yang saya buat sempena buffday adik baru-baru ni.. Jom tengok resepi:-
Bahan untuk sebiji. Kek ini perlu dibuat 2 biji kerana akan dilayer.. Maknanya cuma doublekan sahaja adunan dibawah.. (^_^)
Bahan-bahannya:-
Bahan-bahannya:-
Bahan A
125gm butter140gm gula perang
Bahan B
1 biji telur gred A1/2 sudu kecil esen vanila
Bahan C-Perlu diayak terlebih dahulu
125gm tepung superfine8gm serbuk koko
1/2 sudu kecil nescafe
Bahan D Untuk buttermilk - Campurkan sekali dan dibiarkan sebentar
100gm yogurt nestle-plain1 sudu besar pewarna merah + 1/2 sudu besar orange red
Bahan E
1/2 sudu kecil white vinegar1/4 sudu kecil soda bicarbonat
Cara-caranya:-
1. Pukul bahan A sampai kembang. Masukkan telur diikuti dengan vanila.2. Masukkan bahan C berselang-seli dengan D. Kacau sebati.
3. Campurkan bahan E dan terus masukkan ke dalam adunan di atas.
4. Alas loyang 8'' dengan kertas. Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 45minit.
5. Setelah masak, sejukkan dan belahkan kek kepada 2 bahagian
Cream Cheese Topping
450gm non dairy whipping cream250gm cream cheese
60gm gula aising, mesti diayak dahulu.
Cara-caranya:-
1. Pukul cream cheese dan masukkan gula aising. Pukul sehingga kembang.2. Pukul berasingan non dairy whiiping cream. Masukkan ke dalam adunan cream cheese tadi. Gaul sebati.
3. Hiaslah ikut citarasa.
No comments:
Post a Comment