Assalamualaikum semua...
Singgang ikan ni memang favourite sejak kecik lagi.. Kalau balik sekolah bukak tudung saji, mak masak lauk ni memang bersorak suka sangat.. Nasi pon konpem makan bertambah... Kalau biar semalaman, lagi sedap sebab semua bahan-bahan dia meresap sebati. Saya suka kalo guna ikan tongkol/aya, tapi sebab suami tak berapa gemar, jadi tukar ke ikan selar..
Bahan-bahan
1 ekor ikan selar
2 ulas bawang merah kecil, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
4 biji cili padi
5 biji bendi
2 inci kunyit hidup, dihiris nipis
1 inci lengkuas, diketuk sedikit
1 keping asam gelugor/keping
3 1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Cara-cara:-
1. Dalam periuk, rebus bawang merah, putih, kunyit dan lengkuas yang telah dihiris. Masukkan juga cili padi dan asam keping.
2. Bila air dah mendidih, masukkan ikan dan kacang bendi. Perasakan dengan garam secukup rasa. Apabila bendi telah empuk dan ikan telah masak, boleh tutup api dan dihidang.
No comments:
Post a Comment