Assalamualaikum wbt..
Kek ni macam-macam orang bagi nama. Ada panggil kek sarang semut, ada panggil kek sarang lebah... Tapi kalo mak saya/makcik-makcik saya, dorang panggil kek sponge.. Agaknya sebab teksturnya macam span..
Setiap kali hari raya/kenduri atau buat makan-makan, memang kek ini la yang mak akan request suruh saya buat.
Setiap kali hari raya/kenduri atau buat makan-makan, memang kek ini la yang mak akan request suruh saya buat.
Ok, jom kita tengok resepinya... Resepi ni dapat dari Naz Oven Kecil...
![]() | |||||||||||||||||
Gambar kek yang dipotong takde sebab bawak kek sebiji masa kenduri kawen sepupu baru-baru ni.. |
KEK GULA HANGUS
OLEH : Naz COSK @ovenkecil.blogspot.com
SUMBER RESEPI : Kak Halimah via blog Koleksi Resepi Diana
Bahan untuk gula hangus :
OLEH : Naz COSK @ovenkecil.blogspot.com
SUMBER RESEPI : Kak Halimah via blog Koleksi Resepi Diana
Bahan untuk gula hangus :
- 1 cawan gula
- 1 cawan air panas-saya guna air paip je
- 2 sudu besar mentega
Cara :
- Gula digoreng dengan api sederhana.
- Bila gula dah agak cair, (dan dah bertukar warna kekuningan), masukkan air panas (bab ni kena hati-hati sikit tau! Nanti dia meletop-letop).
- Masak hingga gula betul-betul larut.
- Bila gula dan larut sepenuhnya, padamkan api. Masukkan 2 sudu besar mentega. Biar panas air mencairkan mentega.
Bahan untuk kek :
- 4 biji telur
- 1 cawan susu pekat manis
- 1 cawan tepung gandum
- 2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
- Pukul telur hingga kembang (warna telur menjadi pucat).
- Masukkan susu pekat manis dan pukul rata.
- Masukkan tepung dan soda bikarbonat yang diayak terdahulu sedikit demi sedikit.
- Tuangkan esen vanilla.
- Akhir sekali, masukkan gula hangus tadi. Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (bertutup) untuk mendapatkan sarang yang cantik.
- Selepas 3 - 4 jam, warna bancuhan kek akak berubah. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang sesuai dan kacau agar tepung tak mendap.(Naz kacau adunan sebelum menuang ke dalam loyang).
- Bakar selama 50minit pada suhu 160 C dengan api bawah sahaja. Kemudian balance terakhir 11 minit tu pula api atas dan bawah.
No comments:
Post a Comment