Assalamualaikum.. Resepi ni asalnya kita nak buat untuk makan-makan masa raya puasa baru-baru ni.. Tapi masa tu puas pusing bakery kat Kuantan.. Tak jumpa satu pon.. Kebetulan lepas tu hubby kena outstation kat KL.. Minta tolong dia carikan.. Nasib baik ada satu.. Alhamdulillah... Hubby beli dekat sini..
BAGUS BAKERY,
56-58, Jalan Rugbi 13/30
Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor
Tel:03-5511 0688 Fax:03-5511 0689
Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor
Tel:03-5511 0688 Fax:03-5511 0689
Resepi saya dapat dari blog Azlita Masam Manis.. Saya minta share kat sini ye...
LIDAH KUCING
Resepi : Fatmah Bahlawan
Rujukan : Citarasawan
250 gm mentega
175 gm gula kastor
100 ml putih telur
200 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex
Pewarna merah, oren, kuning, hijau dan biru
Loyang khas lidah kucing di gris dengan sedikit mentega
Ayak tepung jagung, tepung gandum dan emplex, ketepikan
Dalam mixer pukul mentega dan gula hingga berkrim
Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati
Masukkan tepung dan kaup balik dengan spatula hiungga rata
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian
Letakkan pewarna untuk setiap bahagian
Masukkan dalam piping bag atau bag plastik untuk setiap warna berlainan
Potong hujung muncung bag plastik atau piping bag kecil
Paipkan atas loyang lidanh kucing mengikut corak yang di kehendaki mengikut warna pelangi
Bakar dalam oven pada suhu 150 C selama 15 ~ 20 minit
Jaga jangan sampai keperangan dan hangus kerana warnanya akan pudar dan tidak menyerlah
Biarkan sejuk sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara
salam myxa...
ReplyDeleterajinnyer berpelangi... akak belum beli pun lagi acuan tu...
re: pasal pretzel tu.. akak pun tak pasti sesuai atau tak digoreng sbb akak pun baru 1st time buat. rasanya nak goreng tu boleh.. cuma.. takut bentuknya sedikit lari bila dah masuk dlm myk.. tp nak cuba apa salahnya kan... mesti dia masak & boleh dimkn juga.. hehe..
as'salam...sy dh try pretzel goreng..kita kena guna api slow klu x nnti luar hangus dlm x msak..hasilnya mcm donut tp rapuh sket kt luar.
Deleteterima kasihkak sudi singgah sini.. hihi.. saya beli ni kebetulan masa hubby outstation.. erm yeke..? kalo gitu nampak gaya kena g amik jgk la oven kat umah lama..
ReplyDeleteAsalam mn beli loyang tu ya
ReplyDeleteWslm.. Aza niza saya beli kat kedai bakery. Yg ni beli kat bagus shah alam. Tapi rasanya mana2 bakery pon ada jual
ReplyDeleteAssalam,boleh saya tanya resepi ni boleh buat berapa keping atau berapa balang?
ReplyDeleteMohon share ye...mintak halal sis
ReplyDeleteMohon share ye...mintak halal sis
ReplyDeleteMohon share ye...mintak halal sis
ReplyDeleteA girls dream, sori lambat reply.. Saya pon.xpasti dpt berapa sbb xprnah kira. Siap satu loyang, saya makan. Siap lg.. Makan lagi. Dpt 50pcs ++ jgklah..
ReplyDeleteSyakila sabri, silakan share sis..
emplex ni bleh gnti dgn apa erk? susah la mo dpt emplex ni kat sni
ReplyDeletePenjelajah siber-- alamak xpasti la nak replace dgn apa.. tujuan emplex ni utk wat biskut tu rangup. sbb dia cuma pakai putih telur.. jadi dia rangup.. tapi cepat lemau. sebab tu kena taruk emplex ni...
ReplyDelete