Lazada

Thursday, April 18, 2013

Puding Karamel / Puding Gula Hangus

Assalamualaikum wbt...

Buat untuk dibawa ke pot luck pejabat hari ini.. Bila nak wat pot luck selalu tak tau nak masak apa sebab saya tak suka masak mende yang selalu atau dah pernah buat.. Rasa macam bosan... Saya suka pot luck sebab masa nila dapat try resepi baru. Kalau saja-saja suka-suka malas jugak sebenarnya... Tapi memandangkan sampai umah je dah penat, kali ni dapat bawak dessert yang simple jela... Resepi dapat dari blog Hana Memories... Saya minta izin share resepi kat sini:-

 
RESEPI PUDING KARAMEL
sumber : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan

  • 5 biji telur size B (jika size A, 4 biji)
  • satu tin susu cair (400ml)
  • 150ml air biasa
  • 4 sudu besar gula
  • 1sk esen vanilla
Karamel:
  • 5 sb gula
  • 2 sb air
Cara-cara
  • Sediakan karamel@gula hangus - masukkan gula dan air ke dalam kuali. Hanguskan hingga keperangan kemudian tuang terus ke dalam loyang. Sejukkan.                                                                                                                             (Cara saya: Terus tuangkan 5 sudu makan gula pasir dan 2 sudu makan air ke dalam loyang, hanguskan sehingga keperangan dan boleh angkat untuk disejukkan)
  • Dalam mangkuk, satukan semua bahan puding. Kacau perlahan jangan sampai berbuih. Cukup sekadar pecah kuning telur dan sebati. Kemudian tapiskan. dan tuang ke dalam loyang karamel.
  • Kukus selama 45min atau sehingga masak. Puding ini juga boleh dikukus di dalam oven dgn cara waterbath@bain marie (letak air di dalam loyang) Tutup loyang puding dgn aluminium foil dan masak selama 45-50min dgn suhu 180.
  • Sejukkan kemudian terbalikkan. Potong dan hidangkan.


 
 
Kali ni saya bakar. Selalunya kukus.. Saja nak try teknik lain.


Bawa macaroni & cheese dengan puding karamel untuk pot luck kali ni


Nyum nyum....


 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...