Lazada

Tuesday, March 11, 2014

Sotong Masak Air Dengan Serai

Assalamualaikum wbt...


        Resepi sotong masak air dengan serai ni memang antara menu yang mak selalu masak... Resepinya simple aje... Teringat masa kecik-kecik dulu, kalau kena time musim sotong, bila ayah pergi mencandat sotong, memang banyak yang dia bawak balik. Sebab umah kitaorang tepi pantai Beserah.. Memang makan seafood fresh sokmo...

      Puasla mak masak ketupat sotong, pastu kitaorang adik beradik buat sotong bakar ataupun kalau malas sangat, goreng bodo je (istilah goreng tanpa apa-apa mcm kunyit garam) semata-mata minyak dan sotong... Perghh sedapp... Masak kari sotong.. Pon sedap... Nak-nak kalau sotong tu jenis yang ada telur...

         Resepi hanya perlukan 4 jenis bahan, memang simple... Harap kawan-kawan sudi cuba.. Kalau nak suh rasanya lagi sedap, masak tengahari, makan malam tu, panaskan je semula... Rasanya lagi menangkappp... 






Bahan-bahan:-
1/2kg sotong (kalau tak suka kulit boleh buang kulit, buang dakwat dan dibersihkan)
2 tangkai serai-diketuk
2 ulas bawang merah, dihiris
2 biji lada kecil, diketuk
Air secukupnya
Garam secukup rasa

Cara-caranya:-

 1.  Didihkan air di dalam periuk.
2. Masukkan serai, bawang merah dan lada.
3. Bila air dah mendidih, masukkan sotong. Perasakan dengan garam. JIka suka boleh tambah serbuk perasa.
4. Dah masak, boleh angkat untuk dihidangkan.

2 comments:

  1. Teringat allahyarhamah opah bila tengok lauk ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa mcm comfort food sgt kan? Mengingatkan kita dgn org2 yg kita syg

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...