Assalamualaikum wbt..
Salam Ramadhan untuk semua.. Dah lama tak update belogh ni.. Sampai dah masuk bulan puasa dah ni... Sementara tunggu waktu nak balik ni, eloklah isi masa terluang berkongsi resepi dengan kawan-kawan...
PLAIN POD
Sumber : Ida Osman (Facebook)
C&P : Aleen Aireish
2 3/4 cawan tpg gandum
1sb serbuk koko (miza tambah)
1sb serbuk koko (miza tambah)
1 sdt soda bikarbonate**
1/2 sdt baking powder**
50 gm serbuk walnut** (dibakar dalam suhu 180 celcius, selama 5 minit)
1 cawan butter
1 1/4 cawan gula kastor (miza guna gula perang)
1 bj telur
1 sdt esen vanilla
Untuk filling :
NUTELLA secukupnya
GANACHE secukupnya [optional]
Tapi saya separuhkan semua adunan.
Langkah-langkah penyediaannya..
Walnut dibakar terlebih dahulu
Cara-cara :
1. Ayak bahan bertanda **
2. Putar butter dan gula hngga gebu. Masukkan telur diikuti esen. Tuang tepung dan kacau rata hingga jadi doh.
3. Glis muffin pan. Bulat-bulatkan doh dan letak dalam muffin pan. Bakar suhu 180darjah celcius, 8-10 minit
4. Setelah keluar dari oven tunggu 1 minit sebelum menekan cookies tadi utk membuat lubang.
5. Pipekan nutella ke dalam pod bila cookies dah sejuk.
**jgn biar cookies sejuk..sbb kukis akan jd retak bila ditekan**
Salted caramel
Bahan-bahan ( 40 Medium-Size Macarons )
1/2 Cawan Gula
3 sb Butter
1/2 Cawan Heavy Cream, Suhu Bilik (kalau takde boleh guna susu cair)
Secubit Garam
Cara-cara
1. Cairkan gula menggunakan api sederhana sehingga berwarna keperangan.
2. Kacau gula tadi agar perangnya serata.
3. Apabila gula sudah bertukar kepada warna perang gelap tutupkan api dan masukkan butter dan kacau sehingga sebati.
4. Masukkan heavy cream dan garam ke dalam campuran tadi dan kacau sehingga sebati.
5. Sejukkan. Isi dalam piping bag dan paipkan ke atas pod yang dah berisi nuttela dan toasted walnut.
5. Sejukkan. Isi dalam piping bag dan paipkan ke atas pod yang dah berisi nuttela dan toasted walnut.
No comments:
Post a Comment