Assalamualaikum…
Ni nak habiskan stok daging
korban. Dah hampir nak habis dah pun 2kg daging yang kitaorang dapat.. 1st
time selama 6 tahun kawin ni berjaya habiskan.. Kalau tak, sampai tahun depan pon
tak abis…
Cara yang suami aku buat ni
rasa macam praktikal sangat. Memang boleh save duit belanja dapur.. Di samping try
macam-macam resepi baru… Mr husband potong siap-siap daging ni, pastu packkan
dalam plastic kecik, anggaran sekali masak. Pastu simpan dalam freezer. Setiap
malam, 1 bungkus dia angkat letak siap-siap kat chiller supaya balik kerja tu
bila nak masak daging tu dah lembut.. So, menyenangkan kerja aku jugaklah kan…
Sebab part siang daging ni aku failed.. Kematu jadinya daging tu aku potong
ikut suka melintang menegak membujur lalu melintang patah gigi..
Jadi, part daging dah siap..
Part bahan-bahan seterusnya. Kalau tak nak guna daging segar pon boleh, guna daging kisar
atau daging burger pon sedap jugak..
Bahan-bahan
200gm daging segar,
dicincang
½ labu bawang Holland, dicincang halus
2 biji bawang putih
dicincang halu
2cm halia, ditumbuk (kalau
masak ayam/daging memang kena isi halia untuk hilangkan bau hamis dia)
1 bungkus serbuk kari (aku
guna kari daging Baba’s)
1 kiub ayam
2 biji telur
Mayonis
Sos cili
Salad/tomato/timun
Roti sosej secukupnya
Cara-caranya:-
1. Dalam kuali, panaskan
minyak. Tumis bawang Holland, halia dan bawang putih sehingga wangi dan garing.
2. Masukkan serbuk kari.
Tumis sampai rempah masak.
3. Masukkan daging. Masak
sampai daging empuk. Perasakan dengan garam dan kiub ayam. Sejukkan inti
dahulu.
3. Dalam mangkuk lain,
pecahkan telur. Masukkan 1 sudu besar
inti dalam telur tadi. Kacau rata. Tuang dalam kuali. Tekapkan roti. Bila telur
dah masak. Angkat
4. Hiaskan dengan sayur
salad, tomato dan timun.
5. Picitkan sos cili dan
tomato. Kalau suka boleh taburkan serbuk lada hitam.. Pastu boleh ngappp..
No comments:
Post a Comment