Assalamualaikum...
Kalau malas nak masak nasi atau dah bosan makan nasi/mee memang aku masak roti camni je... Senang dan kenyang... Aku buat 2 jenis, satu goreng sosej, yang tu takyah resepi pon korang pejam mata boleh buat.. Taruk je tomato, salad, bawang goreng, sos cili dengan mayonis.. Siap dan boleh ngap..
Aku tertarik nak cuba buat prawn rolls ni lepas tengok kat Food Network... segmen 'Best I've Ever Ate'.. Dia akan tanya celebrities tempat makan kegemaran dorang. Ada satu ni tunjuk lobster rolls.. Macam best je jadi aku pon try. Tapi dia pakai lobster. Memang takleh ah aku nak compared dengan udang biasa ni kan.. Dia pun guna homemade mayonis. Tapi aku malas. Guna aje storebought mayo..
Bahan-bahan
Udang- agak-agaklah.. aku guna dalam 10 ekor yang kecik tu (direbus sekejap)
roti sosej dibelah tengah- disapu mentega dan digril sekejap
sedikit jus lemon
mayonis
garam dan lada hitam secukup rasa
bawang holland digoreng karamel
salad
tomato
Cara-cara..
1. Potong kecil udang yang dah direbus. Gaulkan dengan mayo, jus lemon, lada hitam, garam secukup rasa.
2. Isikan inti ditengah roti. Isikan daun salad, tomato. Boleh dihidangkan.
Yummmyyyy!!
No comments:
Post a Comment