Kat mana eh sekitar Pekan/Kuantan ni yang kita boleh beli cheesecake leleh yang sedap? Kalau tengok promosi besar-besaran kat fb, ada satu produk Syafa cheesecake leleh.. Nampak best.. Feedback customer pon ok.. Have to, have to beli jugak nanti cheesecake ni..
Sebab nak makan tu, last weekend buat jugaklah kek ni.. Resepi ni tak guna kek span biasa.. Buat guna resepi 'slice cheesecake'. Saje je mengade hikhik.. Alang-alang nak makan sendiri khennn.. Barang tak berapa cukup nak buat senornya so terpaksa oter sikit di beberapa bahagian.
Untuk kek, saya guna resepi ni. Sori saya xigt dpt dari mana sebab google through phone dan saya cnp. Nanti saya linkkan penyumbang asal resepi ni.
Updated: Resepi dapat dari blog Hana Memories
Slice cheesecake
4-5 keping slice cheese
200ml susu segar
70gm butter atau marjerin
70gm tepung gandum diayak
70gm gula
4 biji telur saiz b
Beberapa titik esen vanila
Cara- cara:-
1. Potong atau siat slice cheese kecil2. Campurkan dengan susu segar.
2. Masukkan ke dlm periuk. Gunakan api perlahan sehingga cheese cair.
Kacau sentiasa.
3. Masukkan butter dan kacau hingga larut. Tutup api dan sejukkan
sebentar.
4. Asingkan putih telur dan kuning telur. Pukul putih telur bersama gula
hingga menjadi meringue.
5. Di dalam bekas lain, pukul kuning telur sehingga kembang dan masukkan ke dalam adunan cheese tadi. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi. Pastikan adunan tidak berketul.
6. Akhir sekali campurkan meringue ke dalam adunan tadi dan beberapa
titik esen vanila. Gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. Glis
acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Masukkan kedalam acuan.
8. Bakar pada suhu 170 darjah cecius selama 20 minit dan turunkan suhu kepada 140 selama 40 minit. Kaedah bain marie. Acuan 20cm/ 8 inci.
Untuk topping meleleh: (resepi asal)
250gm cream cheese
1/2 cawan susu pekat
2 sudu besar susu cair/fresh milk
Topping adjust by miza:
2 keping slice cheese
250 ml non dairy whip cream
Keju cheddar, diparut
Cara:
1. Cairkan slice cheese dalam anggaran 100ml whip cream diatas api. Jangan sampai mendidih. Cukup untuk cheese cair aje.
2. Sejukkan. Putar whip cream hingga kental. Campurkan adunan cheese+whipcream. Putar kembang.
3. Susun kek dalam bekas. Paipkan/sudukan cheese leleh, tabur parutan cheese. Boleh buat 2 layer jika suka(tamak..hahah)
Saya guna cheese ni.. |
No comments:
Post a Comment