Dalam proses nak clearkan memeory phone.. Makin tenatnya nampaknya setiap ari makin slow... Nak buang terus sayang lak jadi baik aku update kat sini dulu....
Jarang-jarang sangat aku buat kuih muih tradisi ni sebab kalau beli lagi sedap kot... Tapi apa angin ntah aritu gian nak wat sendiri... Pastu aku bawak ke kenduri tahlil kat umah kakak ipar aku...
Resepi aku amik kat blog Kak Mas... Mintak izin share semula ye kat sini Kak Mas.. Aku buat separuh je dari resepi kat bawah ni. Cuma telur aku lebihkan sebiji.
Kuih Puteri Ayu
Sumber : Izahdaut dan Mas
Bahan : 40 biji bergantung pd saiz acuan
5 biji telur (saiz kecil)
250 gm tepung gandum
300 gm gula
2 camca teh ovallate
1 camca teh baking powder
250 ml santan
Pewarna hijau
2 camca teh paste pandan
Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
Cara membuat :
1. Panaskan kukusan. Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
3. Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
4. Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
Ni step by step yang aku sempat amik..
Lumayan hasilnya.. Dapat banyak
nie kuih feveret saye...hehe
ReplyDeletehehe cik karmila.. saya suka jugak cuma selalu beli je.. nak buat sndiri mcm malas je.. terima kasih sudi singgah sini..
ReplyDelete