Assalamualaikum..
Request dari cik abang. Dah lama tak makan puding roti katanya.. Gigih iolls bangun kul 5.30pg nk rendam roti sambil goreng nasi balance dinner malam tadi.
Ngam-ngam puding ni masak dalam 6.45pagi.. Nasib baik sempatlah suam sikit sebelum dipack dalam tupperware bekalan kami ke ofis. Sedap pulak kata officemate sebab kurang manis. Memang saja sebab dalam tu dah ada kismis dengan kranberi cukup dengan manis buah je.. Resepi macam kat bawah ni..
Puding Roti Epal, Kranberi & Kismis.
bahan-bahan:-
1/2 buku roti gardenia (pek yg pendek tu) disiat2
3 biji telur
2 1/2 cawan susu segar (blh jgk guna susu cair)
5 sudu makan susu pekat manis
1 st esen vanila (aku guna lemon jus sbb vanila abis)
1/2 paket kismis hitam
1 genggam kranberi
1 biji epal hijau-potong dadu
Cara:
1. Panaskan oven suhu 150 celcius. (Ni aku on kipas. Sebab nk cepat masak. Kalo oven biasa dalam 170-180celcius.
2. Lengserkan loyang dgn butter. Ketepikan.
3. Satukan telur, susu cair & susu pekat. Gaul sebati. Masukkan roti dan bahan-bahan lain. Biar dalam 10 minit nk bagi roti serap semua cecair.
4. Masukkan dlm loyang. Bakar selama 20-30minit atau sampai masak. Dah sejuk baru potong.
No comments:
Post a Comment