Rupe croissant |
Puding Roti Dengan Sos Kastard
Bahan-bahannya:-
5 keping roti croissant (atau boleh guna roti putih/keping)
1 tin susu cair
1/2 cawan gula (agak manis, boleh kurangkan)
2 biji telur
kismis
sedikit serbuk kulit kayu manis (tak sedap isi ni, spoil sbb bau dia kuat sangat)
sedikit esen vanila
Cara-caranya;-
1. Griskan loyag dengan butter/minyak.
2. Koyak-koyakkan roti.
3. Dalam mangkuk lain, bancuh susu, telur, gula, dan esen vanila. Tuangkan ke atas roti. Biarkan roti serap cecair adunan dalam 1/2 jam.
4. Taburkan kismis dan serbuk kulit kayu manis.
5. Bakar dalam ketuhar suhu 160 darjah celcius selama 30 minit atau sehingga masak.
Untuk Sos Kastard:-
1 cawan susu segar
1/2 sudu makan tepung jagung
1/2 sudu makan gula
Cara:-
1. Masakkan semua bahan di atas api sehingga jadi agak pekat.
2. Angkat dan hidangkan dengan puding roti tadi.
3. Hidangkan bersama buah-buahan segar.
No comments:
Post a Comment