Assalamualaikum...
Stok daging berlambak-lambak dalam peti ais. Sampai dah xtau nak buat apa. Buat kek keju daging sedap tak? Iyarkkkk.. Kang dah sedia ada pon tak luak lagi.. Esok pejabat ada buat gotong royong korban maka bertambah lagi lah lagi pening apa nak dibuat dengan daging yang sebanyak itu.
Berbeza betul dengan suasana masa nak raya puasa baru-baru ni. Masa tu nak beli daging untuk dibuat rendang, orang teramatlah ramai dan terpaksa berbaris panjang dekat pasar tani UTC tu.. Semua gerai yang jual daging kena beratur. Siap ada yang nak bertumbuk lagi kes nak potong queue. Bila dah sampai turn kita daging lembu dah habis. Tinggal daging kerbau je. Nak tak nak belilah jugak alang2 dah penat menunggu tu.. Tapi masa raya haji ni demand pulak tak nak daging banyak-banyak. Mengader!
Ok enufla cerita berebut daging tu. Hari ni nak share resepi mee sup daging yang simple dan saya lawankan dengan bergedil daging (sebab nak habiskan stok daging).
Mee sup daging
Bahan2
Mee lidi - dicelur hingga lembut, toskan
300gm daging direbus. (Asingkan 200gm untuk bergedil)
1 sup bunjut
Rempah 4 beradik (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan pelaga)
2 ulas bawang merah, dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
Seikat daun sup- dihiris
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
1 kiub pati ayam kalo suka
Cara:-
1. Panaskan minyak. Tumis rrmpah 4 beradik. Dah agak-agak wangi rempah, masukkan bawang2 mayang. Dah agak layu dan kekuningan dan wangi, boleh matikan api.
2. Dalam periuk rebus daging hingga empuk. Ketepikan 200gm untuk bergedil. Masukkan rempah + bahan tumis tadi ke dalam periuk. Masukkan serbuk lada hitam dan sup bunjut. Masak hingga sup mendidih. Tutup api dan taburkan hirisan batang daun sup.
Untuk bergedil
100gm daging rebus, ditumbuk
2 biji ubi kentang, rebus empuk dan lecek
2 biji bawang merah yg dihiris dan digoreng garing
Sedikit hirisan daun sup
Garam secukup rasa
Sebiji telur, pukul sikit
Cara:-
1. Gaulkan semua bahan bergedil kecuali telur. Bentukkan bulat. Leperkan.
2. Celup dalam telur. Goreng dalam minyak panas. Angkat dan toskan.
Boleh makan bersama mee dan sup tadi. Kalau suka boleh tambah kicap lada. Yummms..
No comments:
Post a Comment