Nak kongsi resepi yang simple je hari ni... Yang tengah jadi kegilaan ramai... Bahan-bahan dia teramatlah mudah.. Rasanya memang selalu ada kat dapur kita.. Cuma cheddar cheese je yang kena beli.
Ok, ini 4 benda ajer kita perlukan.
**Pisang, ikut suka nak guna pisang apa.. (saya guna pisang berangan eh ke montel ni?
**Susu pekat manis - ini untuk di drizzle atas pisang bila dah siap goreng nanti
**Tepung goreng pisang (ini kalau nak guna tepung gandum ke, tepung beras
ke, boleh jugak.. Tapi saya nak senang kerja)
**Keju cheddar-untuk diparut, dan ditabur ke atas pisang
**Chocolate sos-kalau suka
Cara;-
1. MUla-mula, kupas kulit pisang. Belah 2.
2. Bancuh tepung goreng pisang ikut kelikatan yang sesuai. Celup pisang ke dalamnya.
3. Goreng ke dalam kuali yang berisi minyak, yang dah dipanaskan terlebih dahulu.
4. Angkat dan toskan sebentar. Pastu boleh di drizzle dengan susu pekat.
5. Taburkan dengan parutan keju cheddar. (buat masa pisang tengah panas supaya cheese dia cair)
6. Kalau nak isi sos chocolate pon boleh isi masa ni.. Siap untuk dihidangkan...
Dah siap pon.... Senang sangat kan..???
Tapi kalau nak senang lagi, boleh tapau je kat kedai.. Hihi... Saya suggestkan kalau yang kat Kuantan tu, boleh cari gerai goreng pisang cheese ni. Lokasi dekat luar pagar JPJ lama dekat Tok Sira...
Tapi siap sedia la nak tunggu turn kita.. nasib baik sistem kat sini guna no. giliran. Takdelah letih nak menunggu beratur bagai... Dah dapat no. giliran, boleh je tunggu dalam kereta. Then, pandai-pandai lah agak-agak dan tengok, kalau-kalau orang yang sebelum kita dah dapat, maknanya turn kita dah nak dekat la tu...saya suka cara ni.. At least dia adil pada semua customer dia.. Takdelah orang potong queue kan.. Datang kemudian tapi dapat dulu dari kita.. Mulalah rasa muka nak jadi hijau biru...
Yang ni saya beli pisang cheese special.. Dia isi sos chocolate... harga RM6, ada 8 keping... Kalau yang biasa RM5. Takde sos chocolate rasanya... Nampak pisang ni dah macam rupa apa kan, tapi yang penting, rasa dia sedappppp...!!
No comments:
Post a Comment