Skang ni puan blog tengah gila buat roti.... Biasala dia sokmo ada penyakit rajin bermusim... Dulu taim raya gila baking biskut.... So tengahari tadi dapat gak buat roti sosej ni walaupon sebok dengan assistant kecik tu.....
Untuk resepi asal, boleh lihat di SINI.
Tu en. mat, saya copy n paste je resepinya.. Minta halal ye...
BAHAN DOH ROTI :-)
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus - (tapi agak manis buat saya.. Lenkali nak buat 30gm saja.)
1/2 camca teh garam
1 camca besar penuh susu tepung (mat guna susu everyday)
1/4 camca teh bread improver - (saya tak isi sebab takde)
1/4 camca teh bread softerner
30 gram telur (pukul 1 biji telur, dan timbang 30 gram)
6 gram instant yeast (mauripan)
30 gram mentega
125 ml air suam (kalau guna breadmaker guna air biasa)
*(Mulanya saya sukat air 100ml, digaul dengan yeast. Bila taim uli, tak abis pon air tu diguna. Lebih kurang saya pakai tadi 50ml saja. Tu belum masuk dengan balance 25ml air kalo ikut resepi asal ni. Hati-hati ye.. :))
BAHAN LAIN :-)
14 batang sosej ayamas
Telur untuk disapu (baki 30 gram tadi)
Bijan untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 untuk doh kecuali air, gaul rata dan tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh. Kemudian uli hingga mendapat doh yang elastik, lembut dan tidak melekat dimangkuk adunan, uli 10 - 15 minit tanpa henti. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "doh" dan tekan "on"..tunggu hingga siap.
- UNTUK SOSEJ ROLL :- Sosej dicelur sekejap dalam air panas, toskan dan biar sejuk, lap kering dengan paper towel. Ketepikan. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, tabur sedikit tepung pada meja kerja. Ratakan doh dan ratakan. Potong kepada 14 jaluran sama saiz. Ambil 1 sosej, dan lilit dengan 1 jaluran doh tadi, pastikan ianya bertindih, dan hujung doh, selitkan dibahagian bawah doh. Kemaskan san susun dalam layang pembakar. Buat hingga siap. Untuk cara melilit, anda boleh lihat di sini.....
- Sapu telur pada permukaan roti dan tabur sedikit bijan. Bakar dalam oven pada suhu yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan roti atas jaringan. Hidangkan... *Tapi roti yang saya buat buruk gila... Tak cantik macam yang mat gebu buat... Lenkali kena buat lagi..
No comments:
Post a Comment