Yang ni buat masa raya puasa baru ni. Punyala lama baru nak masukkan kat sini.
Bahan-bahan
( 1kilo cookies = 100 keping )
- 1 cawan gula
- 1 cawan padat gula perang *
- 1 cawan mentega (~150gm)
- 1 cawan minyak
- 1 telor
- 1 sb susu segar
- 4 cawan tepong gandum
- 1 sk garam *
- 1 sk cream of tartar- saya ganti dengan cuka
- 1 sk baking soda
- ½ cawan walnut cincang
- 2 cawan semisweet chocolate chips
- 1 sk vanilla extract
Cara-cara
- Pukul gula, mentega, minyak, telor, susu and vanilla hingga sebati.
- Masukkan bahan2 kering, walnut dan chocolate chips
- Adunan nampak lembik, sudukan satu sudu kecil ke atas dulang pembakar, tak perlu di gris.
- Bakar pada suhu 350 ‘F (175’ C) dlm 10-15 minit (bergantung pada jenis oven)
- Nota * Rasa agak manis, boleh kurangkan gula perang kepada ½ atau ¾ cawan. Jika mentega dah masin kurangkan garam kepada ½ sk.
- Cookies ini agak peroi (rapuh), jika suka keras sedikit, lebihkan tepung ikut kesukaan.
- Walnut boleh diganti dengan kacang jenis lain
- 1) Sempena kempen kurangkan gula, sukatkan 3/4 cawan gula halus + 3/4 cawan gula perang 2)Tips utk dpt kan cookies yang tak terlalu rapuh - tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras adunan (3) utk cookies yang bentuknya cantik instead of leper/merebak - selepas siap mengadun masukkan dlm fridge 30 minit, selepas tu boleh disudukan ke dlm dulang pembakar atau guna tangan, juga in between membakar simpan adunan dalam fridge supaya ia tidak cair.
No comments:
Post a Comment