Lazada

Saturday, November 24, 2012

Kek Aiskrim Strawberry Chocolate Moist

Assalamualaikum wbt..

Jom kita masak kek aiskrim arini....




Bahan-bahan:-
Kek span (Dasar)
80gm gula
60gm self raising flour
10gm serbuk koko
40gm minyak jagung
8gm ovellete
3 biji telur
30gm air
1 sudu kecil chocolate emulco

cara-caranya:-
1. Sebatikan gula& ovellete.
2. Masukkan telur &tepung. Putarkan bahan-bahan tersebut sehingga gebu.
3. Perlahankan mixer & masukkan air,coklat emulco & serbuk koko. Lajukan kembali mixer.
4.  Perlahankan mixer kembali & masukkan minyak jagung. Biarkan ianya sebati. Masukkan bahan ke dalam loyang berukuran 8 inci.
5. Bakar pada suhu 170 celcius selama 35minit.
6. Setelah masak, biarkan sejuk pada suhu bilik. Potong kek kepada 2 lapis/bahagian.
Potong sedikit bahagian tepi supaya ada ruangan untuk isi dengan aiskrim nanti.

Untuk mousse/aiskrim
Bahan 1
150gm jem strawberry
140gm yogurt berperisa asli
60gm gula kastor
1/2 sudu kecil pes lemon/ sunkist paste
50gm air
1/2 sudukecil pewarna merah

Bahan 2
20gm gelatin
50gm air

Bahan 3
250gm krim putar-nondairy whip cream
1/2 sudu kecil pewarna merah

Cara:-
1. Campurkan semua bahan 1kecuali pewarna & masak sehingga cair,barulah masukkan pewarna
2. Rendam gelatin dan cairkan secara double boiler. Masukkan ke dalam adunan 1.Biarkan sejuk seketika.
3.Pukul 250gm whip cream hingga gebu. Masukkan ke dalam bahan di atas tadi. Kacau sehingga sebati.
4. Tuangkan separuh adunan ke atas kek coklat tadi sehingga meliputi semua bahagian kek. Lapiskan dengan baki kek tadi.
5.Tuangkan semua adunan sehingga menutupi semua atas dan tepi kek. Biarkan selama sekurang-kurangnya 5 jam di dalam peti ais.
6. Sedap dihidang sejuk.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...