Dessert yang tengah famous sekarang. Kalau guna durian yang sedap, memang sedapla lebih-lebih lagi kalau makan waktu sejuk.
Resepi dah lupa dapat dari mana, sebab banyak sangat save dlm phone la, dalam draftla.. So ni final dia:-
Bahan-bahan:-
4 sudu makan tepung gandum
4 sudu makan tepung ubi
2 sudu makan tepung kastard
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan minyak masak
1 sudu makan susu tepung-jika suka
1 1/2 sudu makan gula
1 biji telur
150ml air-jangan habiskan- agak2 konsistensi jangan cair sangat
sedikit garam
pewarna kuning/hijau
Untuk filling:-
200ml whip cream-diputar sehingga kental
isi durian- dilecek hancur
Cara-caranya:-
1. Gaulkan semua bahan-bahan kering. Buatkan lubang-lubang di tengah tepung. Masukkan telur dan air, garam, pewarna. Whisk sebati.
2. Panaskan non stick pan.
3. Tuangkan satu senduk adunan. Masak seperti masak lempeng. Tak perlu diterbalikkan. Masak sebelah sahaja.
4. Angkat.
5. Untuk membungkus, bentangkan sekeping crepe. Sudukan (saya guna piping bag) whip cream di tengah-tengah crepe.
6. Isikan isi durian diatas cream tadi.
7. Isikan cream semula ke atas isi durian tadi.
8. Lipat dan gulungkan seperti buat popia/kuih ketayap.
9. Sejukkan dalam peti ais dulu sebelum makan supaya rasanya lebih enak.
No comments:
Post a Comment