Minggu lepas, masa pegi cari makanan kat pasar malam. Dah lama sebenarnya tak pegi pasar malam sebab malas nak cari parking dan menunggu lama. Singgah kat gerai jual sayur.. Oh mak, banyaknya sayur-sayur kampung yang dah lama nak makan tapi sebab malas nak singgah tak dapatla nak makan.. Padan muka..
Ada tempoyak, jeruk maman, rebung, petai, belacan, pucuk paku and the list go on.. Rasanya meleleh air liur sampai makcik jual tu perasan agaknya saya ni bercakap sorang diri.. Dipendekkan cerita, saya beli tempoyak, jeruk maman dan rebung. Yummy yummyyyy... Cukupla bekalan untuk seminggu..
Beli rebung sebab terliur tengok blog otai masak, mat gebu yang masak udang masak lemak cili api dengan rebung.. Teringat-ingat.. Kalo nak tengok yang dia masak, DISINI
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 cawan hirisan rebung
12 ekor udang saiz sederhana
3 batang serai, dititik
700 ml santan cair
250 ml pati santan
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
1/4 cawan cili padi kampung
1/2 inci kunyit hidup
7 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
CARA MEMBUATNYA :-)
3 cawan hirisan rebung
12 ekor udang saiz sederhana
3 batang serai, dititik
700 ml santan cair
250 ml pati santan
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
1/4 cawan cili padi kampung
1/2 inci kunyit hidup
7 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
CARA MEMBUATNYA :-)
- Rebung dicelur hingga lembut, toskan. Udang dibersihkan, gunting hujung muncungnya serta kaki2 kecil. Cuci dan toskan.
- Dalam periuk, satukan rebung, serai, udang dan bahan kisar halus, kacau rata dan masak hingga udang berubah warna. Tuang santan cair dan kacau. Bila mendidihm masukkan asam gelugor. Masak hingga rebung masak.
- Tambah pati santan dan masukkan garam secukup rasa serta secubit gula. Kalau nak guna serbuk perasa pun tak de masalah. Masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api..
No comments:
Post a Comment