Lazada

Wednesday, November 7, 2012

Kek Coklat Moist

Masa mula-mula belajar buat kek, ini antara kek yang terawal dicuba.. Dan sampai sekarang, masih stick dengan resepi ni sebab dia sedap, dan insyaAllah kalo buat jadi. Resepi dapat kat blog masak-masak, myresepi.

Dan ada ambik tempahan juga dengan resepi ni. Tapi ada buat sikit modifikasi ikut bahan yang selalu ada kat rumah.
 Terima kasih banyak2 pada yang sumbangkan resepi ni...





Bahan-bahan ( 1kg ++ )

  • 1 cawan serbuk coklat (biasanya saya guna 1/2 cawan serbuk koko aje)
  • 1 cawan gula perang (guna gula pasir)
  • 1 cawan susu coklat dutch lady (guna susu cair je)
  • 1 cawan minyak masak (guna butter cair-sedap)
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/2 cawan tepung gandum (ayak dengan 1 sk soda bikarbonat + 1 sk serbuk penaik)
  • 3 biji telur 
  • satu sudu teh esen vanila

Cara-cara

  1. Ayak tepung bersama dengan soda bikarbonat dan serbuk penaik...asingkan
  2. Masukkan serbuk koko, gula pasir, susu cair, mentega cair, dan susu pekat ke dalam periuk. Kacau dengan api yang perlahan sehingga gula larut. tutup api.
  3. Pukul telur dan masukkan ke dalam bancuhan no.2 di atas.
  4. Masukkan tepung yang telah diayak tadi ke dalam bancuhan td...kacau sebati..
  5. Lengserkan loyang dengan butter...Masukkan adunan yang telah sebati.. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak..
  6. * agak-agak dah 1 jam...cucuk dengan garfu...kalau licin maknanya dah masak la tu... (biasanya saya kukus sampai 2 jam-untuk pastikan dia betul-betul dah masak)
  7. untuk topping: cairkan 2 sudu marjerin..masukkan 1 sudu serbuk coklat...dan 3 sudu susu pekat...@ ikut selera masing-masing
  8. untuk hasil yang terbaik...lepas kek dah siap dikukus...keluarkan sekejap...terus letak topping...dan taburkan coklat rice...biarkan semalaman...lebih moist dan sedap...

Cara saya pulak buat topping:-
1. Potongkan lebih kurang 1 cawan/300gm coklat masakan. Masukkan ke dalam mangkuk.
2. Panaskan 200ml whip cream. Tuangkan kedalam mangkuk yang berisi coklat tadi. Biar coklat cair sepenuhnya. Boleh curahkan ke atas kek.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...