Dan ada ambik tempahan juga dengan resepi ni. Tapi ada buat sikit modifikasi ikut bahan yang selalu ada kat rumah.
Terima kasih banyak2 pada yang sumbangkan resepi ni...
Bahan-bahan ( 1kg ++ )
- 1 cawan serbuk coklat (biasanya saya guna 1/2 cawan serbuk koko aje)
- 1 cawan gula perang (guna gula pasir)
- 1 cawan susu coklat dutch lady (guna susu cair je)
- 1 cawan minyak masak (guna butter cair-sedap)
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 1/2 cawan tepung gandum (ayak dengan 1 sk soda bikarbonat + 1 sk serbuk penaik)
- 3 biji telur
- satu sudu teh esen vanila
Cara-cara
- Ayak tepung bersama dengan soda bikarbonat dan serbuk penaik...asingkan
- Masukkan serbuk koko, gula pasir, susu cair, mentega cair, dan susu pekat ke dalam periuk. Kacau dengan api yang perlahan sehingga gula larut. tutup api.
- Pukul telur dan masukkan ke dalam bancuhan no.2 di atas.
- Masukkan tepung yang telah diayak tadi ke dalam bancuhan td...kacau sebati..
- Lengserkan loyang dengan butter...Masukkan adunan yang telah sebati.. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak..
- * agak-agak dah 1 jam...cucuk dengan garfu...kalau licin maknanya dah masak la tu... (biasanya saya kukus sampai 2 jam-untuk pastikan dia betul-betul dah masak)
- untuk topping: cairkan 2 sudu marjerin..masukkan 1 sudu serbuk coklat...dan 3 sudu susu pekat...@ ikut selera masing-masing
- untuk hasil yang terbaik...lepas kek dah siap dikukus...keluarkan sekejap...terus letak topping...dan taburkan coklat rice...biarkan semalaman...lebih moist dan sedap...
Cara saya pulak buat topping:-
1. Potongkan lebih kurang 1 cawan/300gm coklat masakan. Masukkan ke dalam mangkuk.
2. Panaskan 200ml whip cream. Tuangkan kedalam mangkuk yang berisi coklat tadi. Biar coklat cair sepenuhnya. Boleh curahkan ke atas kek.
No comments:
Post a Comment