Lazada

Saturday, November 24, 2012

Donut Lembut

Alkisahnya tengahari semalam tak kuar pegi mana-mana waktu lunch hour. Juz berdua dengan opismate. Sebab hari Jumaat waktu rehatnya panjang, so kami decide mahu buat donut.. Lepas cari barang-barang yang diperlukan kami pon start projek masak-memasak.. Resepi dapat dari makcik member. Saya rasa sedap jugak... Tapi bila dah sejuk dah tak berapa lembut..  Jadi arini nak try buat semula kali ni guna resepi dari IZAHMUFFINLOVER.





Resepi: Donut Lembut


2 sk yis mauripan
1/4 cawan air suam
1sk gula

*satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.


3 cawan tepung gandum
4 sb gula
1/2 sk garam
2 sb susu tepung
1 biji telur
1/2 cawan air - kurang lebih
2- 21/2 sb butter / marjerin

1. Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar. Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung. Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga llicin atau tidak melekat ditangan. Biar kan doh didalam bekas yang berttutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
2. Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
3.Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
4.Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.
Sedia dinikmati.

penggunaan BM:
Masukkan bahan2 mengikut turutan arahan BM masing2.

**Cara saya:
1. Masukkan semua bahan dalam B.M
2. Lepas siap uli, rehatkan 30minit
3. Terapkan bentuk. Biar rehat 45minit-1jam.
4. Goreng.

***Tips:-
1.Saya dapati PERLU rehatkan adunan selepas bentukkannya. Berikan masa untuk yis mengembang. Sebab tu donut yg kami buat di opis xlembut sebab kami rehatkan sekejap je.
2. MESTI goreng dengan minyak yang banyak.(DEEP FRY).

-Sekian laporan dari saya. Selamat mendonut dan selamat berhujung minggu...=)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...