Lazada

Tuesday, November 20, 2012

Tiramisu Cheesecake -Kaedah Chill

Dapat resepi ini dari member ofis.








Bahan-bahan A- Untuk Kek Span Kopi.
125gm tepung self raising flour
15gm ovellate
125gm gula kastor
5 biji telur gred B
40gm air
7ogm minyak masak/jagung/butter cair
1sudu teh kopipaste/ kopi oil

Cara-cara:-
1. Panaskan oven terlebih dahulu. Suhu 170 darjah celcius selama 10 minit.
2. Dalam mangkuk, satukan ovellate bersama gula sehingga sebati dan rata.
3. Masukkan telur dan tepung bersama bahan di atas tadi. Pukul sehingga gebu dan tak jatuh.
4. Perlahankan mixer, masukkan air serta kopi oil/ kopi paste. Pukul lagi sehingga gebu.
5. Perlahankan mixer, masukkan minyak jagung/butter cair. Pukul lagi sehingga rata dan kacau pula dengan spatula/senduk kayu.
6. Sediakan tin pembakar saiz 8". Alas dengan kertas(tak perlu gris).
7. Tuangkan adunan separuh bekas dan bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 35-40 minit. Setelah masak, keluarkan dari loyang.

P/s:   Adunan kek ini dapat untuk 2 biji kek sederhana tebal. kalo mau kek tebal, buat satu loyang sahaja. Untuk  resepi tiramisu ni,guna setengah adunan je..

Bahan B:-
250gm cream cheese
120gm gula kastor
150gm yogurt asli

200gm krim putar-non dairy
20gm gelatin halal-halalgel
80ml air


Bahan C:-
1 sudu besar nescafe+ 1/2 sudu kecil pes kopi@ capuccino
3 sudu besargula kastor

50ml air panas 



Cara-cara:-

1. Belah kek menjadi 2 bahagian.
2. Bahan B-Pukul krim putar sehingga kembang dan sejukkan ke dalam peti ais.
3. Panaskan gelatin bersama air. Sejukkan.
4. Pukul krim keju dan gula hingga lembut dan masukkan yogurt.
5. Masukkan gelatin ke dalam adunan keju & pukul sehingga sebati & campurkan pula krim putar tadi dan pukul lagi
6. Sekiranya terlalu cair masukkan ke dalam peti ais sebentar (3-5 minit).
7. Ambil 1 bahagian kek dan letakkan ke dalam acuan bulat (jenis loose tin) 8". renjiskan sirap kopi sehingga rata dan lembap.
8. Sapukan krim keju atas dan tepi kek. 
9. Letakkan pula lapisan kedua kek dan renjis lagi sirap kopi serta sapukan krim keju sehingga rata. Hentakkan tin agar krim keju sampai kebawah.
10. Sejukkan kek selama 5 jam@ semalaman.
11. Keluarkan dan taburkan serbuk koko ke atas kek dan hiaskan.
12. Sedia untuk dihidang.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...