Lazada

Saturday, November 24, 2012

Lamb Chop

Kadang-kadang asik makan benda yang sama pon jemu juga. Dapat idea lepas tengok ANA SUZANA yang suka masak macam-macam despite life dia yang hectic tu..

Bakar dalam loyang cover dgn aluminium foil



Jemput makan..
Bahan-bahan untuk perap:-
Kepingan kambing bahagian bahu-beli kat giant/yg sewaktu dengannya

1 labu bawang holland-ditumbuk halus
2 ulas bawang putih-ditumbuk halus
2-3 sudu sos blackpepper Life
2-3 sudu sos BBQ Life
2-3 sudu kicap manis-nak bagi hitam sket
minyak zaitun
mixed herbs/oregano/basil-1 sudu kecil
**Kesemua bahan diatas diperap selama 1-2 jam. Kalo lagi lama perap lagi sedap. Bakar dalam ketuhar suhu 180 darjah celcius sehingga masak. Perlu sentiasa balik-balikkan daging untukpastikan dia masak. Kalo nak masak dalam pan pon boleh. Guna non stick pan.



Bahan-bahan untuk sos:
1 labu bawang holland-didadu kecil
2 ulas bawang putih-dicincang halu
2-3 sudu sos blackpepper Life
2-3 sudu sos BBQ Life
2-3 sudu kicap manis-nak bagi hitam sket
minyak zaitun untuk tumis

Cara-caranya:-
1. Tumiskan bawang holland & bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan sos BBQ, sos blacpepper dan kicap.
3. Masak sehingga agak pekat. Rasakan jika perlu tambah garam


Roasted potato & babycarrot
3 biji ubi kentang-dibuang kulit dan dibersihkan. Potong baji 6 setiap biji
1/2 peket baby carrot
minyak zaitun
garam dan lada hitam secukup rasa
mixed herbs

Cara:-
1. Gaul semua bahan di atas. Bakar di dalam ketuhar bersama daging.

Untuk coleslaw:-
Salad-saya campur ungu+hijau
2-3 besar mayonis/coleslow dressing
garam+blackpepper secukup rasa
1 sudu olive oil
jus dari sebiji lemon

Cara:-
1. Gaulkan mayonis+minyak zaitun+olive oil sehingga sebati.
2. Perasakan dengan garam dan lada hitam
3. Gaulkan sebati dengan salad
4 Hidangkan dengan daging dan salad kentang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...