Lazada

Monday, November 26, 2012

Chilled Mango Cheesecake

Assalamualaikum wbt...

Ingat lagi dulu masa pregnantkan Aisyah, mengidam nak makan cheesecake kat Secret Recipe... Masa tu tak pandai lagi baking kek... Tak tau pon kek kat situ rasa macam mana, tapi sebab orang asyik bercerita, jadi terliur... Siap google lagi nak cari pendapat kek apa yang paling sedap kat situ... Dan disebabkan ramai yang rekemen blueberry cheesecake dan chocolate indulgence, jadi belila 1 slice setiap 1... Sekarang?? Malasla nak beli kat situ.. Dahla mahal, hoho.. (Sebenarnya kalo buat sendiri lagi banyak kos keluar, kalo setakat nak merasa sikit tu baik beli je)...

Bermula dari saat itulah, saya mula google sendiri, resepi-resepi kat internet... First saya try resepi yang non bake sebab masa tu belum ada oven... Saya cuba buat chilled oreo cheesecake. Tapi resepi dari mana memang tak ingat dah sebab masa tu saya print dalam kertas, lepas dah siap masak tu, buang.. Tak terfikir nak simpan...

Kat sini saya nak kongsi resepi cheesecake yang tak payah bakar. So, kepada sesiapa yang mungkin sedang mencari resepi cheesecake yang mudah, bolehla cuba yang ini...









Chilled Mango Cheesecake
Sumber: Mat Gebu

Resepi: CNP semula dari mat gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram biskut marie -saya guna digestive biscuit
100 gram mentega, dicairkan
250 gram cream cheese
60 gram gula halus
2 biji buah mangga masak ranum, 1 dikisar isinya, 1 lagi didadu
1 1/2 camca besar gelatin halal (mat guna jenama "NUR")-saya guna halalgel
125 ml air suam
200 ml whipping cream, disejukkan (1 kotak kecil)-saya guna vivo non dairy whip cream

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Biskut marie dihancurkan (mat guna food processor), kemudian masukkan mentega cari sedikit demi sedikit sehingga mandapat bancuhan yang boleh dikepal. Masukkan dalam tin springform berukuran 8 inci (20 cm) dan tekan padat2. Sejukkan dalam freezer.
  2. Putar cream cheese dengan gula halus hingga berkrim, masukkan puree mangga tadi, putar rata. Dalam bekas lain, putar whipping cream hingga kembang, kemudian masukkan ke dalam bancuhan keju tadi. Gaul rata menggunakan spatula. Ketepikan.
  3. Gelatin halal di bancuh bersama air suam, kacau hingga larut dan kelihatan jernih. Tuang ke dalam adunan cheese tadi, kacau rata dan masukkan 1/2 dari buang mangga yang didadu tadi, gaul rata. Tuang dalam tin yang disejukkan dalam freezer tadi, ratakan.
  4. Simpan semula tapi kali ni dalam peti sejuk selama 3 - 4 jam atau hingga keras. Keluarkan dari tin, hias atasnya dengan baki buah mangga dan hidangkan..
CATATAN MAT GEBU :- Masa nak keluar kan kek dari tin, mat basahkan tuala dapur dengan air suam dan pekap keliling tin cake tadi sehinga kelihatan kek sedikit longgar dari tin. Kemudian bila nak potong, mat layur pisau atas api sekejap. Selamat mencuba untuk semua.. 
** Saya ikut catatan mat gebu


1 comment:

  1. Terimakasih puan... saya mohon izin untuk share resepi puan utk simpanan sy ya... rasa terkecor tgk kek ni... mohon dihalalkn ya... terimakasih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...